Adományért ajándék

Forrásszervezés


Amikor egy szervezet elhatározza, hogy adománygyűjtő kampányba fog, nem árt alaposan végiggondolni, mivel lehet az embereket a jó ügy támogatásán kívül is motiválni az adományozásra. Bár az adományért cserébe tilos gazdasági, vagy versenyelőnyhöz juttatni bárkit, ez nem jelenti azt, hogy apróságokkal ne lehetne honorálni a segítséget. Érdemes kis értékű dolgokra gondolni, amelyek esetleges postai költsége semmi esetre sem haladja meg sem a tárgy, sem az adomány értékét. Ugyanakkor lehet dekoratív, kedves, jópofa vagy megható, de nem ritka a jelképes ajándék sem.

Amikor ilyen apróságot kínál az adományozónak, két további szempontból is hasznossá válik az ajándék a szervezet számára.  Amennyiben az ajándéktárgy a szervezet logójával, szlogenjével van ellátva (például: bögre, kitűző, matrica, póló, naptár és hasonlók) úgy ezek természetesen reklámtárgyként is funkcionálnak. Másik előnye, hogy bármilyen tárgyi ajándékról legyen is szó, az ajándék eljuttatásához szükség van valamilyen kapcsolatfelvételre az adományozóval. Akár személyesen jön el érte, akár más elérhetőségét adja meg, közvetlen kapcsolatot teremthetünk egy olyan követőnkkel, aki minden bizonnyal elkötelezett az ügyünk iránt, és fogékony az adománygyűjtő felhívásokra is.

A jelképes ajándékok is elősegítik a későbbi kapcsolattartást, akár az emailben küldött gyerekrajz, fotó a csapatról, rövid köszönetvideó. Előnye, hogy viszonylag kis költséggel előállítható, mégis kedves gesztus. A tárgyi ajándékok ezzel szemben körülményesebbek, ugyanakkor személyes kapcsolatteremtésre adnak lehetőséget. Jó megoldás az is, ha a projekt megvalósításához személyesen is hozzájárulhat egy-egy kiemelt adományozó, (pl.: építkezés) vagy a megvalósuló projektet vendégként megtekintheti (pl.: színházi előadás) vagy meghívást kap valamely egyéb rendezvényetekre.

Akármilyen ajándékot is kínálsz az adományért cserébe, a fenti szempontokon kívül azt is vedd figyelembe, hogy az adományok értékének emelkedésével az ajándékok jelentősége is nőhet. Ahogyan a támogatási szintek (pl. bankkártyás vagy közösségi adománygyűjtés esetén) is segítenek az adományozónak eldönteni, hogy milyen összeget adjon, az ajándékok értékének emelkedése is követheti ezt (akkor is, ha csupán jelképes dolgokról van szó).

Összességében nem maga az ajándék, ami meghozza az adományt majd, mégis motiváló tényező lehet, ráadásul további előnyöket is tartogat az ajándékozó számára. Nem utolsó sorban pedig mind az adományozó, mind a fogadó számára szimbolikusan feloldhatja az adomány viszonzatlanságát.

jogszabályi rendelkezések betartására itt is érdemes odafigyelned, hogy a személyi jövedelemadódóról szóló törvény szerint az adományért cserébe adott ajándék nem haladhatja meg a mindenkori minimálbér összegének 25%-át.

frissítve: 2018.06.08.Címkék: adománygyűjtés