Rendszeres adománygyűjtés

Forrásszervezés


A rendszeres adományok gyűjtése az adománygyűjtés magasiskolája, ugyanakkor bármelyik szervezet számára elérhető fokozat. Tekintet nélkül arra, hogy kicsi vagy nagy a nonprofit szervezeted és milyen témával foglalkoztok, a tapasztalatok azt mutatják, hogy bármilyen paraméterekkel lehetséges a profi adománygyűjtés, ha megfelelő tervezés, építkezés előzi meg és szakértelem támogatja.

Ha rendszeres adománygyűjtésben és adományozói bázis kiépítésében gondolkodsz, akkor szükség van egy olyan eszközre, amely lehetővé teszi a folyamatos adományfogadást számotokra és megkönnyíti a rendszeres adományozást is. Ez azt jelenti, hogy ha valaki nagyon elkötelezett az ügyed iránt, vagy éppen az ügyet képviselő szervezeted iránt, esetleg éppen a te személyed iránt, akkor legyen lehetősége arra, hogy minden hónapban előre beállított összeggel támogasson benneteket. Ez jó a szervezetnek, hiszen biztos bevételi forrás, amelyre minden hónapban számítani lehet, tartós elköteleződés, és jó az adományozónak is, mert nem kell minden alkalommal manuálisan végrehajtani a pénzügyi műveletet, hanem egyszerűen levonják a számlájáról az előre beállított összeget.

A rendszeres adományozódat egyszer kell megnyerned az ügynek, ami nem könnyű, jó hír viszont, hogy megtartani már sokkal könnyebb. Ha mégis meggondolná magát, és úgy dönt, nem akar, vagy nem tud többé minden hónapban támogatni titeket, akkor csak egy embert kell találnod, hogy pótold ezt a bevétel kiesést. Ha mindig csak kampányokban gondolkodtok, akkor viszont újra és újra sok tíz embert kell megnyerni egy-egy adományozásra. És itt most sokkal, de sokkal többről van szó, mint a rendszeres és kiszámítható bevételi forrás.

A hosszú távú cél összességében az adományozói kultúra fejlesztése Magyarországon. Milyen remek volna, ha a társadalmi felelősségvállalás jegyében az emberek nagy része természetes „kiadásként” tekintene az adományozásra, és minden hónapban a jövedelme bizonyos százalékát jótékony célra fordítaná! Természetesen erejéhez mérten. Mindez egyáltalán nem lehetetlen, és nem is távoli, hiszen sokan már most is így cselekednek. Azonban fel kell ismerni, hogy ehhez az első lépést (és az összes többit is) a szervezeteknek kell megtenniük, méghozzá úgy, hogy professzionális adománygyűjtővé növekednek, és biztosítják a lehetőséget arra, hogy adományozóik könnyen, gyorsan, egyszerűen és természetesnek tekintve támogassák őket. Ebben az építkezésben nem csak a kommunikáció fejlesztése, és a megfelelő eszközök biztosítása az elérendő fokozatok, hanem annak a bizalomnak a megerősítése és fenntartása, amely elengedhetetlen az adományozáshoz. Civilnek lenni mindig is sajátos társadalmi státuszt jelentett, az etikus adománygyűjtés pedig olyan hidat épít a civilszervezetek és a lakosság között, amely pénzügyi, társadalmi, szolidáris és közvetlen összeköttetést jelent.

Ebben a felelősségteljes építkezésben a rendszeres adománygyűjtés fontos szerepet kap. Ha te is úgy gondolod, hogy a hosszútávú célok és szervezeted érdekei egybeesnek, bátran vágj neki ennek a szép feladatnak. Bárhonnan is kezdenéd, számíthatsz mindentlátott, elkötelezett szakértőink támogatására.

frissítve: 2018.06.08.Címkék: adománygyűjtés