Utcai adománygyűjtés

Forrásszervezés


Angol szakkifejezéssel élve ‘face to face’, azaz személyes adománygyűjtés. Rendkívül nehéz műfaj, itthon korábban a Greenpeace élt vele, manapság az Ételt az Életért Alapítvány és a WWF képviselőivel találkozhatunk még időnként a forgalmasabb metrómegállók környékén.

Az utcai adománygyűjtő egy kemény szakma, alapos kiképzést igényel annak érdekében, hogy az adománygyűjtés sikeressége mellett még a szervezetről alkotott kép is pozitív maradjon, hiszen sokan nem szeretik, ha az utcán hozzájuk szólnak, megállítják őket, stb. Erre a feladatra nagyon kevés ember alkalmas, egyszerre kell határozottnak, meggyőzőnek, de szimpatikusnak lennie, és a lelki teher kivételesen nagy a gyűjtőkön, így fontos a folyamatos bíztatásuk, jutalmazásuk, és nem utolsó sorban a feltöltődésük.

A legfontosabb az adománygyűjtő személye, de a spíl, azaz a különféle helyzetekre előre kialakított szöveg is hangsúlyos elem, illetve az, hogy minél könnyebb legyen az adatok lejegyzése. Ennél a módszernél is kiemelt szerepe van annak, hogy a beszélgetést és sikeres adományozást követően hogyan folytatjátok a kapcsolattartást, hogyan vezetitek az adományozói adatbázist.

Kiemelten kell ügyelnetek a jogszabályi előírások pontos betartására is, és erre fel kell készítenetek adománygyűjtöiteket is. Érdemesebb rendszeres adományozók gyűjtésére bevetni ezt a formát, és nem helyben kérni pénzadományt (adománygyűjtő láda használatával, esetleg mobil bankkártyaelfogadó terminál használatával), de mindkét lehetőség nyitva áll előttetek.

frissítve: 2018.06.08.Címkék: adatbázis, adománygyűjtés