Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Mi lehet az alapítvány célja?

Alapítvány


Az 1959. évi IV. törvény még akként rendelkezett, hogy az alapítvány közérdekű célra jöhet létre. A közérdekűség fogalmát a bírói gyakorlat értelmezte. E szerint közérdekű a cél elsősorban akkor, ha az a társadalom vagy egy szélesebb közösség érdekét szolgálja. Persze itt is felvetődik a kérdés, hogy hány embert értünk szélesebb közösség alatt. Ezt sem lehet számszerűsíteni, mert akár egy ember érdekében létrehozott alapítvány is már az egyén körül élők szűkebb-tágabb környezetét érinti.

Alapvető változást hozott a 2013. évi V. törvény, amely szerint az alapítvány létrehozásához már nem szükséges az, hogy annak a célja közérdekű legyen. Az új törvény a kérdést más oldalról közelíti meg, meghatározza, hogy egyes személyek milyen esetben lehetnek az alapítvány kedvezményezettjei, ez pedig nyilvánvalóan a célok meghatározása során is korlátként jelentkezik. Ebben a körben a következő szabályokat kell kiemelni. Az alapító és a csatlakozó csak abban az esetben lehet az alapítvány kedvezményezettje, ha az alapítvány célja az alapító tudományos, irodalmi vagy művészeti alkotásainak gondozása. Az alapító és a csatlakozó hozzátartozója pedig csak abban az esetben lehet az alapítvány kedvezményezettje, ha az alapítvány célja a hozzátartozó tudományos, irodalmi vagy művészeti alkotásainak gondozása, a hozzátartozó ápolása, gondozása, tartása, egészségügyi ellátási költségeinek viselése, iskolai tanulmányainak ösztöndíjjal vagy egyéb módon történő támogatása.

frissítve: 2018.04.21.

 

Alapítvánnyal kapcsolatos további kérdéseket a Tudástár rovat Alapítvány téma alatt talál.Címkék: alapító, civil szervezet alapítása