CivilTech
Alapítvány
Alapítvány
Mi lehet az alapítvány célja?


23536Az 1959. évi IV. törvény még akként rendelkezett, hogy az alapítvány közérdekű célra jöhet létre. A közérdekűség fogalmát a bírói gyakorlat értelmezte. E szerint közérdekű a cél elsősorban akkor, ha az a társadalom vagy egy szélesebb közösség érdekét szolgálja. Persze itt is felvetődik a kérdés, hogy hány embert értünk szélesebb közösség alatt. Ezt sem lehet számszerűsíteni, mert akár egy ember érdekében létrehozott alapítvány is már az egyén körül élők szűkebb-tágabb környezetét érinti.

Alapvető változást hozott a 2013. évi V. törvény, amely szerint az alapítvány létrehozásához már nem szükséges az, hogy annak a célja közérdekű legyen. Az új törvény a kérdést más oldalról közelíti meg, meghatározza, hogy egyes személyek milyen esetben lehetnek az alapítvány kedvezményezettjei, ez pedig nyilvánvalóan a célok meghatározása során is korlátként jelentkezik. Ebben a körben a következő szabályokat kell kiemelni. Az alapító és a csatlakozó csak abban az esetben lehet az alapítvány kedvezményezettje, ha az alapítvány célja az alapító tudományos, irodalmi vagy művészeti alkotásainak gondozása. Az alapító és a csatlakozó hozzátartozója pedig csak abban az esetben lehet az alapítvány kedvezményezettje, ha az alapítvány célja a hozzátartozó tudományos, irodalmi vagy művészeti alkotásainak gondozása, a hozzátartozó ápolása, gondozása, tartása, egészségügyi ellátási költségeinek viselése, iskolai tanulmányainak ösztöndíjjal vagy egyéb módon történő támogatása.

frissítve: 2018.04.21.

 

Alapítvánnyal kapcsolatos további kérdéseket a Tudástár rovat Alapítvány téma alatt talál.
Hír
A 17KOZ és a 19MKOZ Közlemény elérhető az Adóhivatal honlapján
Hír
Noha a rendszer már több mint 5 éve működik jelenlegi formájában, a CIC-ek eredményességéről, hatékonyságáról kevés a visszajelzés.
Hír
A pozitív élmények, adott esetben a nevetés, a jókedv elősegítik a gyógyulást, ebben ma már a legtöbb szakember egyetért. Az élményterápiás alkalmak ilyen pozitív hatást válta ...
Hír
Meglepetésre nem kettő, hanem négy hónappal tolják ki a korábban érvényben lévő határidőt a banki adategyeztetés elvégzésére, pedig a Bankszövetség is csak szeptember 30-ig ké ...
Hír
Az Emberi Erőforrások Minisztériuma által koordinált program idei első pályázati felhívásai már elérhetők az Emberi Erőforrás Támogatáskezelő oldalán.
Címkék