Forrásszervezés
Forrásszervezés
Nyilvános adatbázisok — mit kell tudni róluk?


4323


Számos helyi, regionális és néhány országos hatókörű civil adatbázis is létezik, amelyet az adófizetők az 1%-os időszakban előszeretettel használnak a szervezetek tevékenységének, adószámának ellenőrzésére.

A legontosabb hivatalos adatbázis a NAV oldalán található; itt ellenőrizheti az adózó, hogy a támogatott civil szervezet valóban jogosult -e az 1% fogadására.

Egy másik fontos hivatalos adatbázis az OBH oldalán böngészhető, amely sok alapvető és hasznos adatot (székhely, célkitűzés, közhasznúság, közhasznúsági mellékletek stb.) ismertet a szervezetekről, ám az 1%-os tudnivalókról nem nyújt információt.

A legismertebb országos civil adatbázis az adjukossze.hu -n található, ahol a szervezetek elérhetőségi, tevékenységi és pénzügyi adataikon túl közzétehetik azt is, hogy mire szeretnének az adott évben 1%-ot gyűjteni. Ha regisztrál egy civil szervezet, akkor közzéteheti adománykéréseit, és kapcsolatba kerülhet az adományokat felajánlókkal. Ezek az adatbázisok arra is alkalmasak, hogy a szervezet bemutatkozhasson a lehetséges vállalati adományozóknak, egyszerűen, strukturált módon átláthatóságot, bizalmat kiépítő adatokat közöljön magáról.

frissítve: 2018.01.16.
Hír
Több bejelentés érkezett az Országos Bírósági Hivatalba (OBH), miszerint civil szervezetek megtévesztő megkereséseket kaptak különböző gazdasági társaságoktól. E társaságok az ...
Hír
A kormány legújabb törvényjavaslata szerint az egyházaknak tett felajánlás visszavonásig lenne érvényes, illetve az egyházak a felajánlók adatait is megismerhetnék. ...
Hír
A kormány azt akarja, hogy az egyházaknak tett felajánlás visszavonásig érvényes legyen, illetve hogy az egyházak a felajánlókat is megismerjék.
Hír
"Azért választottuk ezt a témát, mert a korrupció világszerte és Magyarországon is jelentősen visszaveti a gazdasági fejlődést, és növeli a társadalmi feszültségeket." ...
Hír
A lex CEU és a menekültkvóták elutasítása miatt indítottal együtt most már egyszerre három kötelezettségszegési eljárásunk van az EB előtt.
Címkék