CivilTech
Forrásszervezés
Forrásszervezés
Nyilvános adatbázisok — mit kell tudni róluk?


4014


Számos helyi, regionális és néhány országos hatókörű civil adatbázis is létezik, amelyet az adófizetők az 1%-os időszakban előszeretettel használnak a szervezetek tevékenységének, adószámának ellenőrzésére.

A legontosabb hivatalos adatbázis a NAV oldalán található; itt ellenőrizheti az adózó, hogy a támogatott civil szervezet valóban jogosult -e az 1% fogadására.

Egy másik fontos hivatalos adatbázis az OBH oldalán böngészhető, amely sok alapvető és hasznos adatot (székhely, célkitűzés, közhasznúság, közhasznúsági mellékletek stb.) ismertet a szervezetekről, ám az 1%-os tudnivalókról nem nyújt információt.

A legismertebb országos civil adatbázis az Adhat adatbázis, ahol a szervezetek elérhetőségi, tevékenységi és pénzügyi adataikon túl közzétehetik azt is, hogy mire szeretnének az adott évben 1%-ot gyűjteni. Ha regisztrál egy civil szervezet, akkor adatai megjelennek az ajukossze.hu portálon, ahol közzéteheti adománykéréseit, és kapcsolatba kerülhet az adományokat felajánlókkal. Ezek az adatbázisok arra is alkalmasak, hogy a szervezet bemutatkozhasson a lehetséges vállalati adományozóknak, egyszerűen, strukturált módon átláthatóságot, bizalmat kiépítő adatokat közöljön magáról.

frissítve: 2015.02.11.
Hír
Újabb szakaszba léptette szerdán az Európai Bizottság a külföldről támogatott civil szervezetekre vonatkozó törvény miatt júliusban Magyarország ellen megindított kötelezettsé ...
Hír
Bár a Kúria hitelesítette a Momentum Mozgalom népszavazási kezdeményezését a civiltörvény eltörléséről, az ötlet megosztja az érintett szervezeteket.
Hír
Alaptalannak tartja a kormány a külföldről támogatott civilszervezetek ügyében folyó kötelezettségszegési eljárást, és ezt kedden közölte az Európai Bizottsággal a szervezetne ...
Hír
Az október 9-i magyarországi nemzeti konzultációs kérdőív cáfolata
Hír
A TASZ, a Helsinki bizottság, az ECNL és a Civil Kollégium Alapítvány összeállítottunk egy kérdőívet, amelynek célja annak felmérése, hogy számos, civil szervezeteket célzó ne ...
Címkék