Tudástár
Tudástár
A tagok nyilvántartása — mit kell róla tudni?


18668A tagságot nyilván kell tartani. A nyilvántartás módjára nincs egységes jogi szabályozás, ez minden egyesületnek a saját belső ügye. A tagnyilvántartásban csak olyan adatokat lehet nyilvántartani, amelyek nyilvántartása valamely jól definiálható, jogszerű cél érdekében és a tag hozzájárulásával történik. A tagokat azonban egyértelműen azonosítani kell, tehát a név, születési időre, lakcímre vonatkozó adatok nem kifogásolhatók.

Szakmai szervezetnél szintén nem kifogásolható a szakmai végzettség, gyakorlatra vonatkozó adat, de ez például egy szabadidős egyesületnél már nem releváns. A tagnyilvántartást naprakészen kell vezetni, hogy abból egyértelműen megállapítható legyen a tényleges taglétszám és annak változása. Az egyesület tagjainak létszáma 10 fő alá tartósan (több, mint 6 hónapon keresztül) nem csökkenhet, mert az az egyesület megszűnéséhez vezet. A tagnyilvántartás a társadalmi szervezet tartalmi ismérve is, tehát azt mellőzni nem lehet. Ha nincs tagnyilvántartás, akkor az nem egyesület, nem civil szervezet!

frissítve: 2014.04.18.

 

Kapcsolódó információk:

A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság általános tájékoztatása a GDPR-ról

 

További kapcsolódó kérdések a Gyakori kérdések rovatban az Egyesület téma alatt találhatóak.
-------------------------------------

Ha kérdésére nem talált választ, ha valamilyen észrevétele van, és akkor is, ha hibát, hiányosságot észlel, feltétlenül írjon nekünk!
Hír
Az eddigi ötről tíz százalékra emelkedik a civil szervezetek adományok után igényelhető normatív támogatása, amelyre hétfőtől lehet pályázni.
Hír
Épp száz éve, hogy meghalt Andrew Carnegie iparmágnás, a világ talán legnagyobb, jótékonykodó modern milliárdosa, aki legszívesebben bevezette volna a 100 százalékos örökösödé ...
Címkék