Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

 

Még a legjobb ötleteknek és kezdeményezéseknek is nehéz utat törniük megfelelő támogatás nélkül. Annak érdekében, hogy a hazai innovációs törekvések életre kelhessenek, az Invitel 2009-ben elindította InnoMax névre keresztelt versenyét, melyre a tavalyi év óta már civil szervezetek is pályázhatnak megvalósításra váró, de már átgondolt projektötleteikkel. A szakmai zsűri által legjobbnak ítélt kezdeményezést a társaság korszerű üzleti tele- és infokommunikációs szolgáltatásaival támogatja.

 

„A kategória nevezőire jellemző, hogy innovatív, a társadalom számára hasznos projektötletekkel rendelkeznek, viszont a megfelelő informatikai és szakértői háttér hiányában nem tudják megvalósítani ezeket. Úgy gondoljuk, hogy a helyesen kiválasztott eszközök hosszútávon hatékonyabban támogatják a fejlesztéseket, mint a pénznyeremény. Az Invitel nem csupán minőségi szolgáltatásokat nyújt a nyerteseknek, hanem megbízható háttértámogatással is rendelkezésükre áll” – mondta Mártha Imre, az Invitel operatív főigazgatója.

 

Neves szakemberek a zsűri tagjai között

 

A 2014-ben debütáló non-profit kategória a zsűri összetételében is változást hozott: tagjait korábban informatikai és gazdasági területekről érkező szakértők alkották, viszont az új pályázatok elbírálása más megközelítést is igényelt. Az Invitel választása hosszas mérlegelés után Erős Antónia személyére esett, aki amellett, hogy ismert televíziós személyiség, a civil szervezetek világában is otthonosan mozog, ugyanis több mint tíz éve alapította az Egy Csepp Figyelem Alapítványt. „Pontosan ismerem, hogy milyen problémákkal kell megküzdeniük a civil szervezeteknek. Egyre kevesebb a támogatás, szűkülnek a lehetőségek, nem olyan egyszerű előteremteni a működéshez, fejlesztéshez szükséges forrásokat, mint korábban. Éppen ezért is csatlakoztam örömmel az Invitel InnoMax Díj zsűrijéhez, hiszen manapság meg kell becsülni minden olyan kezdeményezést, amely képes és hajlandó a civilek által képviselt ügyeket felkarolni” – fogalmazott a tavalyi évben Erős Antónia. „A pályázatra elég szerteágazó projektötletekkel lehet nevezni, például informatikai vagy termékfejlesztéssel, de akár a logisztikához vagy a HR-hez kapcsolódó tervvel is. Egy ilyen pályázati anyag összeállítása arra is jó alkalom, hogy átgondoljuk saját működésünket és megnézzük mi az, amin esetleg változtatni kell. Már ezért is megéri indulni a pályázaton" – tette hozzá.

 

Ők már nyertek

 

A számos, jellemzően karitatív-, szociális, vagy a környezetvédelem területén tevékenykedő szervezet közül a zsűri 2014-ben a Kék Vonal Gyermekkrízis Alapítvány pályázatát ítélte a legjobbnak. Magyarországon 13 ezer gyermek eltűnését jelentik be évente. Az alapítvány 2008 óta, napi 24 órában hívható ingyenes számon fogadja a csellengő gyermekek hozzátartozóinak bejelentéseit, és igyekszik segíteni felkutatásukban. Tavaly az Invitel kiírására olyan pályázattal neveztek, amely egy külföldön már bevált online keresőmodul létrehozását tűzte ki célul. A gyermekek utáni kutatást hatékonyabbá és sikeresebbé tevő fejlesztés az ORFK-val közös szakmai együttműködésben valósul meg. A keresőmodul teljes megvalósítása uniós pályázatból történik, és az Európai Bizottság számára is pozitív, hogy a támogatók közé üzleti partnert is be tudtak vonni. Az Invitel által biztosított fejlesztések lehetővé tették, hogy az alapítvány a teljes program költségének felét a projekten belül más területre tudja átcsoportosítani. Ez a többletforrás és az informatikai, szakmai támogatás civilszervezetként valóban komoly segítséget jelent számukra.

„Minden civilszervezet életében mérföldkő, amikor az üzleti szférából is találnak céges partnert. A nonprofit szféra szereplői sokszor úgy érzik, hogy egyedül vannak ezen a ’játszótéren’. Ha viszont egy üzleti szereplő is bekapcsolódik a munkába, az pozitív megerősítés, hogy valami olyasmit csinálunk, ami nemcsak nekünk fontos, hanem azoknak is, akik más területen dolgoznak. Az Invitel InnoMax-pályázat túlmutat a díj összegszerűségén és túlmutat az együttműködés időintervallumán is, ez a Kék Vonal életében elmondható, hogy történelmi eseménynek számít” – fogalmazott az alapítvány kuratóriumi elnöke.

A kategóriában induló pályázatok közül az Invitel Facebook oldalára a látogatók is kiválaszthatták a kedvencüket. A közönségszavazás során közel ötszázan szavaztak a Studium Generale Alapítvány „Ingyenes érettségi felkészítő tábor” című pályázatára. Az alapítvány a Budapesti Corvinus Egyetem hivatalos érettségi előkészítőjeként hazánkban egyedülálló módon, több mint 43 éve nyújt ingyenes képzést a középiskolás tanulóknak. A szervezet tagjai matematikából, történelemből, valamint elméleti közgazdaságtanból tartanak felkészítőt. A fejlesztés segítségével lehetővé válik a hátrányos helyzetű diákok továbbtanulási esélyeinek javítása.

 

Díj a Díjnak

 

Az InnoMax Díjat 2014. október elején a Magyar Adományozói Fórum (MAF) független bíráló bizottsága kétszeresen is kitüntette: Az Év Társadalmi Befektetési Programja Kategóriában második, míg a Leginnovatívabb Támogatói Program Kategóriában harmadik díjjal jutalmazta a kezdeményezést. „Az InnoMax mára az egyik legjelentősebb hazai innovációs seregszemlévé fejlődött, egyre több érdeklődőt vonz a pályázat, ami nagy örömmel tölt el bennünket. Folyamatosan fejlesztjük mi is az innovációs díjat, mindig az aktuális igényekhez igazodva. A MAF szakmai kitüntetése szintén azt igazolja, hogy hiánypótló programot indítottunk útnak 6 évvel ezelőtt, mely egyúttal az Invitel társadalmi szerepvállalásának legjelentősebb eleme”– nyilatkozta Gerlei Gyöngyvér, az Invitel vállalati értékesítési igazgatója, az InnoMax zsűri elnöke.