Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A rendezvényre 114 előzetes regisztráció érkezett, erre figyelemmel a rendezvény szervezői módosították az eredetileg meghirdetett helyszínt, így a nyitott napot a törvényszék Thököly úti épületének legnagyobb befogadóképességű tárgyalótermében tartották meg a civil szervezetek képviselői, ügyvédek és az érdeklődők számára.

A rendezvényt dr. Pintér Mária, a Gazdasági Kollégium kollégiumvezetője és dr. Réczey Katalin, a Civil Nemperes Csoport csoportvezető bírája moderálta.

Dr. Hilbert Edit, a Budapest Környéki Törvényszék elnöke megnyitó beszédében kitért rá, hogy a törvényszék 9220 élő civil szervezetet tart nyilván, ezzel országosan a második legnagyobb nyilvántartó bíróság. Ezen a speciális területen kiemelten fontos az ügyfélbarát, szolgáltató bírósági jelleg megvalósulása, különös tekintettel arra, hogy a civil szervezeteket érintő eljárásokban nem kötelező a jogi képviselet.

Ezt a célkitűzést szolgálja - többek között - a Civil Információs Centrum működtetése, valamint a különböző tájékoztatók, nyomtatványok, segédanyagok, melyeke az eljárások során is folyamatosan felhívják az ügyfelek figyelmét.

A rendezvényen részt vett dr. Rózsa Zsolt, a Pest Megyei Főügyészség főügyész-helyettese és dr. Jagusztin Tamás osztályvezető ügyész is. Dr. Rózsa Zsolt tájékoztatást adott az ügyész megváltozott feladatairól a civil szervezetekkel kapcsolatos eljárásokban.

A nyitott nap során a Civil Nemperes Csoportban dolgozó bírósági titkárok tartottak előadásokat. Dr. Nyíri Krisztina az egyesületekre vonatkozó, 2017. január 1. napjától módosult anyagi jogi szabályokat, dr. Gyarmati Edit az alapítványokra és a közhasznú jogállásra vonatkozó rendelkezéseket, dr. Nyiregyházi Judit a 2017. március 1. napjától megváltozott eljárásjogi szabályokat ismertette. Dr. Magyari Csilla a törvényességi felügyeleti eljárásról, mint a bíróság új hatásköréről adott tájékoztatást, dr. Faller Beatrix a civil szervezetek megszűnésére és törlésére vonatkozó főbb rendelkezésekről számolt be.

Az előadók mind az előzetesen, e-mailben megküldött, mind a helyszínen közvetlenül feltett kérdésekre választ adtak.

A magas részvételi arány és a kérdések sokasága egyaránt jelzi, hogy ez a terület kiemelt érdeklődésre tart számot.

Erre való tekintettel a Budapest Környéki Törvényszék a honlapján is elérhetővé teszi az elhangzott előadásokat, továbbá május 15. napjáig működteti a civilnyitottnap@budapestkornyekit.birosag.hu e-mail címet, melyre a megjelentek részéről utólag érkezett kérdéseket küldhetik meg.

forrás, letölthető előadások: birosag.hu