Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

"Azt gondolom, fölötte van Magyarország szolidaritása, a szolidaritásból vállalt rész messze annak, mint, amit előír a nemzetközi jog és annak, amit egyébként Magyarországtól el lehet várni. Halkan mondom, csak így magunk között, hogy a civil szervezeteknek jelentős pénzügyi támogatást adunk azért, hogy ezt a munkát elvégezzék, amire egyébként nemzetközi jog szerint nem is lenne kötelességünk, de ezt megtesszük. Megállapodásokat kötünk velük és ők ezt a munkát elvégzik."

A Migration Aid szóvivője, Zsohár Zsuzsanna meglepetten hallotta, hogy az állam pénzügyi eszközökkel támogatta a menekültekkel dolgozó civileket.

A Segítsünk Együtt a Menekülteknek csoport alapítója, Kalmár Szilárd sem hallott még az állami hozzájárulásról. Elmondta: a 30 ezer adag meleg ételt és százezer szendvicset önkéntes adományokból önkéntes segítők osztották szét.

A MigSzol alapítója, Szalai Balázs sem tud arról, hogy a kormány segítené a civil szervezetek menekültügyi tevékenységét. A mobilvécét, faházat és vizesblokkot a szegedi önkormányzat bocsátotta rendelkezésükre.

A Fidesz frakció közleményben reagált a nyilatkozatokra, azt írják, hogy az "átláthatatlan", csak 2015 júniusában indult Migration Aid helyett a kormány inkább olyan, "hivatalosan bejegyzett és nagy tapasztalatú"segélyszervezeteket támogat, mint - a tranzitzónákban jelentős késéssel megjelenő - Magyar Vöröskereszt, az Ökumenikus Segélyszervezetet és a Magyar Máltai Szeretetszolgálat. A három szervezet közel 200 millió forintos támogatást kapott a menekültek ellátásához - teszi hozzá a közlemény.

A 200 millió forintos támogatásról szóló kormánydöntést még a múlt héten Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere jelentette be. A tárcavezető már akkor megnevezte a három érintett szervezetet.

"Fontos lépés az a 200 millió forintos keret, amit a kormány meghatározott, hogy annak a három szervezetnek, amellyel együttműködünk mind a magyar, mind a szerb oldalon - a Máltai Szeretetszolgálat, az Ökumenikus Segélyszervezet, a Magyar Vöröskereszt - részére biztosítjuk ezt az összeget ahhoz, hogy a magyar oldalon mozgó ellátást, a szerb oldalon rekedt migránsok között humanitárius tevékenységet tudjanak folytatni."

A három érintett szervezet egyike, a Magyar Máltai Szeretetszolgálat például csak az elmúlt napokban több mint tízezer migránsnak segített élelemmel, itallal - mondta el a szervezet ügyvezető alelnöke, Győri-Dani Lajos.

"Egy belépő- és egy kilépőponton, Barcson és Hegyeshalomban vannak a kollégáink. Az egyik oldalon a beszállás előtt próbálunk segítséget nyújtani, többféle módon: élelmiszerrel, gyógyszerekkel, meleg ruházattal, a másik oldalon szintén élelmiszerrel, vízzel, meleg teával szolgálunk."

A Fidesz frakció közleménye egyébként a Migration Aid jóhiszemű és segítő önkénteseinek, ahogy minden más valódi segítséget nyújtó civilnek köszönetet mond a bevándorlók ellátásában nyújtott segítségért.

forrás: inforadio.hu