Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Az átutalt összegnek az átutalást követő év december 31. napjáig való felhasználásáról, és/vagy a jogszabály által meghatározott ideig (átutalást követő második év december 31. napja) való tartalékolásáról a kedvezményezettnek be kell számolnia (elektronikus úton, az ún.’KOZ nyomtatványon). A fel nem használt - ötezer forintot meghaladó - összeget a kedvezményezett a beszámolással (azaz a közlemény benyújtásával) egyidejűleg az adóhatóság részére köteles visszautalni.

Az Szf. törvény 8/C. § (2) bekezdése szerint a 2013. december 20-a előtt kiutalt és tartalékolt támogatások esetén a tartalékolt összegeket egységesen, 2015. december 31-ig lehet felhasználni.

Az ún. tartalékolási időt érintő jogszabályi rendelkezések változása, valamint a hozzájuk kapcsolódó átmeneti szabály (Szf. törvény 8/C § (2) bekezdése) alkalmazását érintően a következőkre hívjuk fel az érintett kedvezményezettek figyelmét:

A fenti szabályozás értelmében2015. december 31-ig felhasználható összegek:

1. A 2008. év előtt kiutalt összegek.

Ezen összegek felhasználásáról, esetleges tartalékolásáról korábban sajtóközlemény útján kellett elszámolni, az átutalásukkor hatályos szabályok a tartalékolásukat érintően időbeli korlátot nem tartalmaztak.

Amennyiben a kedvezményezett a számára 2008. év előtt átutalt összeg (vagy egy része) tartalékolásáról döntött (és erről sajtóközlemény útján beszámolt), az érintett összegeket 2015. december 31-ig használhatja fel. Fontos kiemelni azonban, hogy a hatályos Szf. törvény szerint, ha a kedvezményezett a kiutalt összeget felhasználni nem tudja a megadott határidőig, akkor ezt nem sajtóközlemény útján, hanem a 2016-ban benyújtandó 14KOZ számú közleményen kell majd feltüntetnie, és a fel nem használt összeget a közlemény benyújtásával egyidejűleg vissza kell fizetnie.

2. A 13KOZ bizonylatban feltüntetett valamennyi tartalékolt összeg (13KOZ A, B, C és D blokkok 5. soraiban szerepeltetett összegek).

A 2008. évben és az azt követő években az Szf. törvény meghatározta a tartalékolásra nyitva álló határidőt. A szabályoknak megfelelő, a felhasznált és/vagy tartalékolható összegekről az érintett kedvezményezettek a 13KOZ nyomtatványon teljesítették beszámolási kötelezettségüket, mely a 2010. – 2013. években kiutalt összeg lehetett (azzal, hogy a 2010-ben kiutalt, de fel nem használt összeget visszafizetendőként kellett szerepeltetni).

Ezen összegek tartalékolási határideje szintén 2015. december 31-ével jár le, ezt követően azokat már nem lehet felhasználni.

Felhívjuk az érintett kedvezményezettek szíves figyelmét arra, hogy a 2010-ben kiutalt, fel nem használt támogatásokat a 13KOZ számú közlemény D blokkjának 5. sorában visszafizetendő összegként kellett szerepeltetniük, azonban a kiutalások 2015. év végéig még felhasználhatóak. Amennyiben időközben esetlegesen a visszafizetést önkéntesen teljesítették, a folyószámlán nyilvántartott túlfizetés kiutalása kérhető.
Fontos változás, hogy a 13KOZ számú közlemény B blokk 5. sorában a 2012-ben kiutalt, fel nem használt szja 1%-os összegként jelzett, tartalékolt összegek szintén 2015. december 31-ig használhatóak fel, azaz a felhasználási időszak a vonatkozó jogszabály módosulása következtében lerövidült!

forrás: nav.gov.hu