Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A Maconkai-tónál megrendezett III. Horgászat Nagykövetei Találkozó és Horgászverseny alkalmából Szűcs Lajos, a Mohosz elnöke közölte: valamennyi tagszervezetük az Elobolygo.hu kezdeményezés mellé áll.

Áder János a rendezvényen mindenkit arra kért, hogy látogasson el erre a honlapra. Mint elmondta, Magyarország elsőként csatlakozott Al Gore kezdeményezéséhez.

A cél, hogy a legnagyobb kibocsátókat, a legnagyobb szennyezőket – az Egyesült Államokat, Kínát, Indiát, Brazíliát, Oroszországot – „a most körvonalazódónál ambiciózusabb megállapodásra” szorítsák majd a párizsi klímacsúcson decemberben – tette hozzá.

A köztársasági elnök kitért rá, hogy egy nemrégiben megjelent kutatási eredmény szerint a klímaváltozás hatásai sokkal nagyobb mértékben érvényesülnek a Kárpát-medencében és Magyarországon, mint Európa más részein.

„A mi életünkről van szó, a mi földjeinkről, levegőnkről, vizünkről, és legfőképpen a mi gyerekeink és unokáink jövőjéről” – fogalmazott Áder János.

Hozzátette, a VOLT Fesztiválon az lesz majd a fiataloknak szóló üzenet: ha van fél perced a következő fél évszázadra, akkor emeld fel a hangod. „Ezt kérem önöktől is” – mondta Áder János a maconkai rendezvényen.

Szűcs Lajos, a Mohosz elnöke a találkozón többek között arról beszélt, hogy a jövő évtől pályázati úton szeretnék elnyerni a természetes vizek állami halgazdálkodási jogát, illetve kérik az élőhal áfakulcsának öt százalékra csökkentését.

Dérer István, a Mohosz elnökhelyettese, a Bátonyterenye-Maconkai Szabadidő- és Sporthorgász Egyesület (BSHE) elnöke ismertette, hogy 15 éves fejlesztés eredménye a jelenlegi maconkai, Nógrádikum-díjas, árvízvédelmi feladatokat ellátó, horgászati és turisztikai célú vízterület.

Több mint 50 százalékkal, 65,4 hektárra és hét tóra növelték a vízfelületet, és 100 százalékkal a szabadon bejárható partszakaszt – tette hozzá.

A terület felkerült az ország és Európa horgászturisztikai és versenysporttérképére, hússzorosára emelték a 18 országból érkező vendéglétszámot, jelentősen hozzájárulva ezzel a kistérség vendéglátó-ipari kapacitásainak lekötéséhez, vendégházak kialakításához, és a foglalkoztatás növeléséhez – mondta Dérer István.

forrás: mno.hu