Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

2010.10.16.
 
Az Európai Unió 2010 nyarán indította útjára az Európa 2020 Stratégiát, amely fő céljaiban a korábbi Lisszaboni Stratégia utódjának tekinthető, de eszközrendszerében, fókuszáltabb célkitűzéseiben, valamint végrehajtási és ellenőrzési rendszerében túllép annak korlátain. A stratégia tagállami szintű végrehajtásának meghatározó eleme, hogy a tagállamok évente nemzeti intézkedési tervet készítenek, amelyben bemutatják a stratégia fő célkitűzéseihez hozzájáruló legfontosabb kormányzati intézkedéseket.

A tervezés több szakaszból áll, a jelen dokumentumban az Európa 2020 Stratégia öt területen (foglalkoztatás, kutatás-fejlesztés, klíma-energia, oktatás, szegénység) tett célkitűzését és az ezek megvalósításához hozzájáruló magyar vállalásokat bemutató hazai Nemzeti Intézkedési Terv (NIT) tervezetét kívánjuk társadalmi egyeztetésre bocsátani, amelynek keretében lehetőséget biztosítunk minden kedves érdeklődő, érintett számára, hogy hangot adjon véleményének a dokumentumban foglaltakkal kapcsolatban már a november benyújtást megelőzően is. Az anyag áprilisi véglegesítését megelőzően további, kiterjedt, széles körű és megalapozott egyeztetetési folyamatot tervezünk.
 
A véleményezés egységes kérdéssor mentén zajlik, abból a célból, hogy a vélemények feldolgozása rendszerezett, egységes formában történjen. Minden egyes célkitűzés esetében alapvetően az alábbi három kérdésre kívánunk választ kapni:
   Melyek a Kormány elsőrendű feladatai a kitűzött cél elérése érdekében?
   Milyen kockázatokat lát az adott célkitűzés elérése szempontjából?
   Ön szerint hogyan számíthat a Kormány a társadalmi, gazdasági élet szereplőire az adott célkitűzés elérése érdekében?
  
A fenti kérdésekre adott válaszokat a társadalmi partnerektől röviden, maximum 1-2 oldal terjedelemben kérjük megfogalmazni, és legkésőbb 2010. október 22-ig megküldeni az eu2020@ngm.gov.hu címre.
 
Kérdés esetén, kérem, bizalommal forduljanak az NGM-ben az Európa 2020 Stratégia koordinációjáért felelős Bálint Eszterhez (Eszter.Balint@nfgm.gov.hu, 374-2814).
 

A Nemzeti Intézkedési Terv (NIT) kidolgozását célzó munkaanyag társadalmi egyeztetésre alkalmas változata