Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.
Mv.: - Felmérések szerint egyre több kóbórállat él az utcákon, amelyek menhelyeken végzik. Eközben ma már EU konform, állategészségügyi törvények szabályozzák az állattartás szabályait és az állatok eutanáziáját. Állatorvosok és állatvédők fontosnak tartják a különböző állatkiállítások szervezését is, hiszen ezeken az állatok 80 százaléka jó gazdára talál.

R.: - Szakemberek szerint sajnos manapság egyre több a kóbórállat az utcákon, amelyek nem végzik máshol mint a menhelyeken vagy állategészségügyi helyeken.

Horváth Dávid állatorvos: - Ez sajnos azzal függ össze, hogy egyes gazdáknak az állattartási költségek kifizetése nehézséget okoz. Most ezeket a kóborkutyákat, kóbor macskákat befogják és állategészségügyi telepre, illetve állatmenhelyekre viszik őket. Szerencsés esetben jó gazdihoz kerülnek. A Budapesti Macskatartók Országos Egyesülete tavaly is rendezett kiállítást ahol sok szerencsés cica nagyon jó gazdához került.

R.: - Tapasztalatok alapján az állatok hány százaléka talál gazdára ilyen kiállítások alkalmával?

Horváth Dávid: - A tavalyi kétnapos kiállításon ha jól emlékszem 80-90 százaléka jó gazdához került a cicáknak, tehát nagyon eredményesnek mondható.

R.: - éj állatvédelmi törvény is született, amely valamelyest védi ezeket a kóbór állatokat, illetve az állattartás körülményeire vonatkozik.

Horváth Dávid: - Ez az állatvédelmi törvény ugye az EU-hoz való csatlakozásunk jegyében készült, tehát állatot szenvedtetni, kínozni nem szabad, valamint az állatok eutanáziájának végleges elaltatásának is pontosabb kereteket ad meg, valamint az állattulajdonosok kötelességeit is jobban definiálja az eddigieknél.

R.: - Ön mint szakorvos hogyan hívja föl a házikedvencek gazdáinak figyelmét arra, hogy itt egy új törvény született?

Horváth Dávid: - Hogy ha valaki kutyát vagy macskát akar tartani, főleg, hogy ha kezdő állattartó, akkor felhívom a tartási költségekre is a figyelmet, főleg egy nagytestű kutyánál. Fölhívom az állatnak a konforigényeire, élettér és tápigényeire is. Tehát például ne tartson 9. vagy 10. emeleti panelházban nagytestű kutyát az akinek nincs arra ideje, hogy fusson vele, erdőbe menjen. Egyes kisrágcsálók vagy hüllők nagyon jól tarthatók. Sokkal kisebb törődési igényük van mint kutyáknak, macskáknak. Egyes kutyatartók még a kötelező veszettség elleni oltásra sem viszik el kutyájukat. Olyannal is találkoztam amely kutyát több éven keresztül nem vittek ilyen célzattal állatorvoshoz. Itt szerintem előbb az alapvető dolgokat kellene megadni kedvencünknek és utána tudnánk továbblépni a finomságok irányába.