Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Mi is az önkéntesség?

Ha valaki mindenféle anyagi ellenszolgáltatás, fizetség nélkül végez munkát, szabad akaratából, úgy, hogy azzal másoknak jót tesz. Egyfajta jótékonykodás. Lehet rövid távú, hosszú távú, egyéni vagy csoportos, a lényeg, hogy olyan szervezetet támogasson, ami valamilyen közhasznú tevékenységet folytat.

Az Európai Unió komolyan veszi ezt az ügyet, és különböző fejlesztő programokkal igyekszik népszerűsíteni az önkéntességet az egyes tagországokban. Magyarországon egyelőre nem túl nagy létszámban, évente mindössze 50-100 fiatal vállalkozik önkéntes munkára.

Miért jó önkénteskedni?
Elsősorban az érzés, hogy segítünk másokon nagyon megnyugtató, jóleső és pozitív gondolatokat ébresztő. Hasznosnak érzi magát az ember tőle, és szeretetet és hálát kap cserébe. Emellett fontos szempont, hogy megbecsülik, és értékelik a munkáját. Ez az, amit nem anyagiakban kell mérni, mivel az önkéntesség lényege, hogy nem pénzért cserébe végzik. Egy-egy jó szó, egy elismerő tekintet mindennél többet ér. Ha az ember másokon segít, és jobbá teszi olyan emberek vagy állatok életét, akiknek nehéz sorsuk van, akkor jobbá és boldogabbá válik. Végső soron pedig ez számít!

Ha valaki kedvet kapott, az alábbi helyeken jelentkezhet önkéntesnek:

forrás: baratno.com