Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Mitől lesz sikeres egy civil akció helyi szinten? A kommunikáció, a csapatépítés, a kapcsolatok, esetleg valami más a kulcsa? Mi jellemzi társadalmunkat, milyen térben mozognak a civilek, kik válnak egyáltalán civilekké, helyi ügyek alakítójává? Ezeket a témákat is boncolgatjuk a Visszapillantó podcast adásában, sikeres helyi kezdeményezések képviselőivel és kutatói szemmel kiegészülve. Szóba került az aktivizmusban tapasztalható üvegplafon, hogy miért a magunkba vetett hit lehet a döntő egy-egy ügy képviseletében, és hogy miért érdemes kicsiben kezdeni az “építkezést”.

A beszélgetés vendégei Homoki Andrea, a Civil Kollégium Alapítvány közösségszervezője, az Eleven Gyál alapítója, McMenemy Márk, vlogger, műsorvezető, aki a Fákat, ne bányát a Pilisbe civil akció kapcsán mesél, és Gerő Márton Az ELTE Társadalomtudományi Kar adjunktusa, aki a civil és politikai részvétel, a mozgalmak sikerei mögött álló tudományos eredményekkel egészítette ki a többiek személyes tapasztalatait. Őket a NIOK munkatársai, Bécser Vera és Gerencsér Balázs kérdezték.

Hallgasd meg a beszélgetést ITT, vagy közvetlenül: 

A Visszapillantó első három adását itt és itt és itt tudod meghallgatni. 

A NIOK podcast-sorozatát a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány támogatta. Az Alapítvány támogató szervezetként szakmai, emberi és anyagi segítséget nyújt közösségek létrehozásához és fejlesztéséhez. A közösségek állapotát, jóllétét a saját és a támogatók erőfeszítésein túl meghatározza a gazdasági, politikai környezet is. Az elmúlt 4 évben alapvető változások történtek és fontos tudnunk, hogyan alakult át, változott  meg a civil szervezetek világa. Beszélnünk kell arról is, hogy mit és miként kell változtatnunk, hogy a jobb társadalomért dolgozók megfelelő elismerést és támogatást kapjanak munkájukhoz.

A programban együttműködő partnerünk a Civil Rádió.