Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A NIOK új podcast sorozatot indít a Gyökerek és Szárnyak Alapítvánnyal és a Civil Rádióval együttműködésben. A négyrészes beszélgetéssorozat a ‘Visszapillantó’ címet kapta, mivel az elmúlt évek legfontosabb folyamataira tekintünk vissza és értékeljük a jelenlegi helyzetet. A civil szférának mozgalmas időszak volt az elmúlt 4 év, változásokkal, támadásokkal, de együttműködésekkel is teli. Ezek áttekintésére hívjuk beszélgetőpartnernek civil szervezetek képviselőit, kutatókat, szakértőket. 

Az első részt, melyben  civilek és önkormányzatok viszonyának jártunk utána, már meg is hallgathatod. Visszapillantó - Civilek és önkormányzatok: hogyan működtünk együtt az elmúlt 4 évben?

Hány évesen lehet aktivistává válni és a kerékpárutak javítása mellett felszólalni? Mi kell ahhoz, hogy egy civil szervezet meghatározó szereplővé váljon az önkormányzati döntéshozatali folyamatokban? Ki akarja jobban az együttműködést, az önkormányzatok vagy a civilek? Ezekre és ehhez hasonló izgalmas és érdekes kérdésekre kaphatunk választ a Nonprofit.hu podcastjában.

Részvételi folyamatok, közösségi munka, bizalmi légkör és hatékony kommunikáció,  sikerélmények és kudarcok. Sokakban, sok elvárás fogalmazódott meg 2019-ben az új önkormányzatok megválasztása után, minket az érdekelt, mi történt, ezekből mi valósult meg. A különböző szereplők eltérő, nemes vagy adminisztratív céljait is boncolgattuk, a sikeres önkormányzati-civil együttműködés kialakításának esszenciáját kerestük. 

A beszélgetés vezetői Gerencsér Balázs (NIOK) és Péterfi Ferenc (Közösségfejlesztők Egyesülete), a vendégek Sélley Andrea (Dialóg Egyesület) és Halász Áron (Magyar Kerékpárosklub.) Velük a miskolci Civil Laborról, a Kerékpárosklub önkormányzatok számára benyújtott együttműködési megállapodásának hátteréről, tapasztalatokról, a civilek önkormányzatokba kerüléséről is szó esik. Ahogy arról is, hogy miképp vált vagány, „beszólós” szervezetből hatékonyabb és szakszerűbb szervezetté a Kerékpárosklub, vagy hogy az avasi közösségi tér mellett milyen részvételi pontok működnek Miskolcon. 

A beszélgetés résztvevőiről, említett programjairól itt tájékozódhatsz:

A civil-önkormányzati együttműködésekhez kapcsolódóan ajánljuk még az alábbi forrásokat: 

A következő részeket december és január során mutatjuk be. Szó lesz aktivizmusról és mozgalmakról, jogi változásokról, arról mit jelentett, és most mit jelent civilnek lenni.

A NIOK podcast-sorozatát a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány támogatta. Az Alapítvány támogató szervezetként szakmai, emberi és anyagi segítséget nyújt közösségek létrehozásához és fejlesztéséhez. A közösségek állapotát, jóllétét a saját és a támogatók erőfeszítésein túl meghatározza a gazdasági, politikai környezet is. Az elmúlt 4 évben alapvető változások történtek és fontos tudnunk, hogyan alakult át, változott  meg a civil szervezetek világa. Beszélnünk kell arról is, hogy mit és miként kell változtatnunk, hogy a jobb társadalomért dolgozók megfelelő elismerést és támogatást kapjanak munkájukhoz.

A programban együttműködő partnerünk a Civil Rádió.