Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A NIOK új podcast sorozatot indított tavaly decemberben a Gyökerek és Szárnyak Alapítvánnyal és a Civil Rádióval együttműködésben. A négyrészes beszélgetéssorozat, a ‘Visszapillantó’ 3. részében a civil szektor helyzetéről és megítéléséről beszélgettünk  Sebestény István nonprofit kutatóval a Civitalis Egyesülettől és Molnár Csabával, a Political Capital kutatásvezetőjével.

“Nehéz helyzetben vannak a civilek” - sokszor elhangzik, sokat mondjuk mi magunk is. De valóban így van? Mit mutatnak a számok, adatok? Milyen jelentős változások láthatóak, akár forrásteremtésben, működésmódban, a civil szervezetek megoldásaiban? Merre tartunk, milyen tendenciák látszanak, amelyek meghatározhatják a jövőt?

Ezekre és ehhez hasonló kérdésekre kerestük a választ a Visszapillantó legújabb részében. Szakértő beszélgetőpartnereink több kutatás eredményeit is elhozzák a beszélgetésbe, és rámutatnak, hogy míg a nagy kép kedvezőnek, kifejezetten pozitívnak tűnik - a makrostatisztika azt mutatja, hogy a bevételek nőttek, egyre több az adó 1%-ból befolyó összeg, a bíróság folyamatosan rostálja ki a nem működő szervezeteket -, addig a klasszikus civilszervezetek helyzetét közelebbről is megnézve jóval árnyaltabb és szomorúbb helyzetjelentést kapunk. Az USA Nemzetközi Fejlesztésekkel Foglalkozó Hivatala (USAID) 30 éve publikálja a civil szervezetek fenntarthatósági indexét - a 2020-as jelentésből kitűnik, hogy Magyarország teljesít az EU-ban a leggyengébben, az ország fenntarthatósági indexe Románia és Ukrajna értékeinél is alacsonyabb számot mutat ezen a téren.

A podcastből a számok mögött rejlő okokat is megismerhetjük, valamint arról is tájékozódhatunk, hogy milyen kép él az emberekben a civilekről, és mennyire támogató a közeg itthon, illetve, hogy erre milyen hatása van az elmúlt évek negatív kormányzati kommunikációjának.

Hallgasd meg a beszélgetést ITT, vagy közvetlenül:

A beszélgetés vezetője Gerencsér Balázs (NIOK).

A beszélgetés résztvevőiről, említett programjairól itt tájékozódhatsz:

A NIOK podcast-sorozatát a Gyökerek és Szárnyak Alapítvány támogatta. Az Alapítvány támogató szervezetként szakmai, emberi és anyagi segítséget nyújt közösségek létrehozásához és fejlesztéséhez. A közösségek állapotát, jóllétét a saját és a támogatók erőfeszítésein túl meghatározza a gazdasági, politikai környezet is. Az elmúlt 4 évben alapvető változások történtek és fontos tudnunk, hogyan alakult át, változott  meg a civil szervezetek világa. Beszélnünk kell arról is, hogy mit és miként kell változtatnunk, hogy a jobb társadalomért dolgozók megfelelő elismerést és támogatást kapjanak munkájukhoz.
A beszélgetések együttműködő partnere a Civil Rádió.

A Visszapillantó következő részében aktivizmusról és mozgalmakról fogunk beszélgetni.

Iratkozzon fel hírlevelünkre és kövessen minket a Facebook-on, hogy időben értesüljön a következő epizódokról is!