Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

2019 októberében indult el a költségvetési támogatást felhasználó alapítványok, közalapítványok ellenőrzése, melynek keretében 24 szervezetet ellenőriz az Állami Számvevőszék

A kijelölt számvevők megkezdték felkészülést az ellenőrzés végrehajtására.

Társadalmi elvárás a közpénzek rendeltetésszerű felhasználása, a közpénzekből nyújtott támogatások átláthatóságának megteremtése. Az alapítványok működésükre és szakmai tevékenységük ellátására államháztartási forrásból nyújtott támogatásban vagy az államháztartásból ingyenes vagyonjuttatásban részesülhetnek, amelyre fokozott közérdeklődés irányul.

Domokos László, az Állami Számvevőszék elnöke által jóváhagyott ellenőrzési program alapján megkezdődött a felkészülés az alapítványok ellenőrzésére. Az ellenőrzés lefolytatására való felkészülés keretében az ellenőrzést végző számvevők megismerik az ellenőrzési programot és a 24 darab ellenőrzött intézményt, valamint megkezdődött az eddig beérkezett dokumentumok felülvizsgálata. 

Jelen ellenőrzés célja annak megállapítása, hogy az alapítvány, közalapítvány szabályszerű gazdálkodásához, a költségvetési támogatás felhasználásához biztosítottak-e az alapvető feltételek, az alapítvány a közpénzekből kapott támogatásokhoz kapcsolódó nyilvántartások kialakítása során biztosította-e az elszámoltathatóságot és az átláthatóságot. 

Az ellenőrzés további fejleményei nyomon követhetőek lesznek az ÁSZ Hírportálon. 

Hofmeister László
ellenőrzésvezető

forrás: aszhirportal.hu