Útmutatók

Adománygyűjtés

Forrásteremtés minden tevékenység, amelyeknek célja, hogy forrásokat szerezzünk, hogy ezeket olyan célra fordíthassuk, amitől szerintünk jobb lesz a világ: azaz a szervezetünk tevékenységeire és az azok megvalósításához szükséges működésre.

Vállalati kapcsolatok

A civil - vállalati partnerségek sokféleképpen erősíthetik a szervezetek tevékenységeit: a vállalati pénzbeni vagy természetbeni adományok felhasználásával nagyobb hatást, több kedvezményezettet érhetünk el és támogathatunk. A vállalatok dolgozói szakértelmükkel, lelkes részvételükkel segíthetik a programjainkat, és a közös együttműködésnek sokszor sokkal nagyobb kommunikációs ereje is van. De hogyan építsük fel a vállalati kapcsolatokat? Mitől lesz hatékony és élő a vállalati partnerségünk?

Társadalmi vállalkozásokról

A társadalmi vállalkozás egy olyan önfinanszírozási stratégia, melyet fenntartható bevételi források létrehozása és a szervezeti küldetés jelentős mértékű megerősítése érdekében alkalmaznak nonprofit szervezetek.

Pályázatírás civileknek

Egy civil szervezet számára mielőtt belekezd az intézményi forrásteremtésbe, pályázatírásba, fontos, hogy meghatározza a stratégiáját. A stratégia segíti hozzá a szervezetet, hogy a pályázati lehetőségek közül sikeresen válassza ki azokat, amelyek céljai eléréséhez hozzásegíthetik.

Adománygyűjtés és az adatvédelmi megfelelőség

Az adománygyűjtő kampányok tervezésekor figyelemmel kell lenni a GDPR szabályaira is. Hogyan tegyük ezt tudatosan? Dr. Barabás Tamás lmm. adatbiztonsági és adatvédelmi szakjogász alapjaiban magyarázza el, miért is szükséges a tervezésbe beilleszteni az adatkezelést, és konkrét adománygyűjtéssel kapcsolatos adatkezelési kérdésekre is választ ad.

Az adományozás jellemzői

A NIOK Alapítvány 30 éve támogatja a nonprofit szervezeteket fejlődésükben, munkájukban. Most egy, az adományozásról szóló összeállítást készítettünk, mellyel a magánadomány gyűjtés kapcsán szeretnénk adatokat és információt szolgáltatni a szektor számára. Az alábbi cikkben egy kis kitekintés után az Adjukössze.hu-n elérhető adományozói adatokat elemezzük Gerő Márton Kutató segítségével.

Kapcsolódó tartalom

Háttéranyagok

A céges adományozásról

Jelen cikkünkben az adományozás kérdéskörét járjuk körül céges aspektusból, azaz: kiknek és milyen egyéb feltételek mellett adományozhat egy cég

Civil szervezetek és a számvitel

A civil szervezetek sajátos társadalmi-gazdasági helyzetük miatt sajátos bevételekkel is rendelkeznek. A bevételek típusai alkalmazkodnak a szervezeti forma sajátosságaihoz, valamint az adott ország gazdasági helyzetéhez, a politikai döntésekhez