Heti Betevő 2013-ban a VII. kerület egyik szórakozóhelyén, barátok informális kezdeményezéseként alakult. Csapatukat az a felismerés és lelkesedés vezette, hogy egy ital árából akár egy komplett meleg ebédet is lehet adni az arra rászorulóknak. 2013 óta minden vasárnap éttermi minőségű, tartalmas ételeket, és lehetőségeinkhez mérten ruhaneműt, tisztálkodási eszközöket, egyéb adományokat osztanak a VII. kerületi Klauzál téren, valamint további sejtjeik alakultak Makón, Pécsen, Székesfehérváron és Budapest más kerületeiben is.

2014 óta egyesületként működnek, az étel- (és egyéb) osztások költségeit megalakulásuk óta kizárólag pénz- és természetbeni juttatásokból fedezik, önkéntes munkával készítik és juttatják el vendégeikhez. Az ételeket támogató éttermek főzik alapanyag áron, önkénteseik adagolják és osztják szét. Erre jól működő szervezetet és módszereket alakítottak ki.

A vendégek sorsát egyénenként próbálják követni, vannak nehéz sorsú nagycsaládok, ahol a tehetséges és tanulni akaró fiatalokat támogatják nem csak szerény anyagi lehetőségeinkhez mérten, de korrepetálással is. Tevékenységünk hiánypótló, mert a város szövetében tartják a rászorulókat – fontos ugyanis, hogy a frekventált terek adnak lehetőséget a hajléktalanoknak és a hajlékkal rendelkező szegénységben élőknek a kapcsolódásokra, az integrációra. Tíz éve karnyújtásnyira vannak, segítséget nyújtanak az éhes embereknek, ugyanakkor lehetőséget adnak több generációnyi városlakónak az önkéntes segítségnyújtásra, ezzel hozzájárulnak a társadalmi érzékenyítéshez, az empátia növeléséhez, közelebb hozzák egymáshoz a különböző társadalmi rétegeket.

Bemutatkozó videófilmjük ide kattintva érhető el, és itt olvashattok bővebben az egyesület tevékenységéről.

Már második alkalommal, 2023. augusztus 2. és szeptember 17. között pályázhattak civil szervezetek a címre, majd az összes benyújtott pályázat közül a Budapesti Civil Adatbázisban regisztrált szervezetek rangsorolása alapján kiválasztott legjobb 10 közül szavazhatott egyre 2023 december 1. - 2024 január 15. között minden 14. életévét betöltött budapesti érdekeltségű (Budapesten élő, tanuló vagy dolgozó) személy. A következő 10 szervezet pályázatára lehetett szavazatot leadni:

Adománytaxi

Civil Rádiózásért Alapítvány

Heti Betevő Egyesület

Káva Kulturális Műhely Egyesület

Magyar Hospice Alapítvány

Oltalom Karitatív Egyesület

S.O.S. Krízis Alapítvány

Szivárvány Misszió Alapítvány

Utcáról Lakásba! Egyesület

Vadaskert Alapítvány a Gyermekek Lelki Egészségéért

Mind a tíz szervezetről elmondható, hogy tevékenységükkel hozzájárulnak városunk és közösségünk jólétéhez, Budapest fejlődéséhez. Minden kedves olvasót buzdítunk a szervezetek honlapjainak felkeresésére, munkájuk figyelemmel követésére és támogatására.

A díjat 2024. február 1-jén adta át Karácsony Gergely főpolgármester a Heti Betevő Egyesületnek, ezt követően a címet 2025. február 1-jéig használhatják.

***

2024-ben is lehet majd pályázni Az Év Fővárosi Civil Szervezete” címre: a kapcsolódó híreket és részleteket az érdeklődők a Budapest Portál civil szervezeteknek szóló oldalán vagy a Civil Hírlevélben követhetik. A civil szervezetek pedig regisztrálhatnak a Budapesti Civil Adatbázisba, ha közvetlen módon szeretnének az újdonságokról informálódni.

Forrás: Budapesti Civil Hírlevél