Hírek
Hír
A NIOK Alapítvány sajtónyilatkozata az 1%-os törvény módosításáról
2018. február 08.


2573


A kormány legújabb törvényjavaslata szerint az egyházaknak tett felajánlás visszavonásig lenne érvényes, illetve az egyházak a felajánlók adatait is megismerhetnék.

A NIOK Alapítvány nem támogatja, hogy csak az egyházi 1%-okra vonatkozóan kerüljön bevezetésre az „állandó” rendelkező nyilatkozat bevezetése, mint ahogy azt a nemrég nyilvánosságra került törvényjavaslatban szerepel. (T/17957 1§) Mivel minden ún. 1+1%-os (CXXVI.) törvénymódosítás befolyásolja közel 30 ezer civilszervezet életét is, így mindenképp szükségesnek tartjuk a civilszervezetek, illetve képviselőik bevonását a törvénytervezet módosításával kapcsolatban. (http://www.parlament.hu/irom40/17957/17957.pdf)

A módosításnál mindig figyelembe kell venni, hogy az adózók egy időben szokták ezeket az íveket kitölteni, és bármilyen eljárásbeli változás a másik szektor eredményeit is befolyásolja.  A változtatás, vagyis, hogy visszavonásig nem kellene évente az egyházi 1%-ról nyilatkozni, csökkentené az amúgy sem túl magas adózói aktivitást, melynek egyedüli elszenvedői így a civilszervezetek lennének.  Ezért javasoljuk, hogy a kormány kezdjen konzultációt a módosító javaslat tárgyalása előtt a civilszervezetekkel vagy képviselőikkel (pl. Adománygyűjtő Szervezetek Önszabályozó Testülete) is a témában.

Ugyanezt a konzultációt javasoljuk a tervezet más szektorspecifikus változásaival kapcsolatban is: a civilszervezetek ugyanúgy kaphassanak település szintű adatokat (T/17957 4§), mint az egyházak, és támogatjuk, hogy az egyházak számára is adhassanak engedélyt az adózók az elérhetőségük eljuttatására (T/17957 3§).

A NIOK Alapítvány kezdetek óta segíti mind a civilszervezetek kampányait, mind az adózók tájékoztatását a törvény minél jobb teljesülése, minél több civil forrás elérése érdekében. Számos egyeztetésen vett részt, sikeres törvénymódosításokat kezdeményezett, több kutatást és nemzetközi konferenciát szervezett az elmúlt évtizedekben az 1% témájában.

Üdvözlettel:

Gerencsér Balázs
NIOK Alapítvány igazgatója
+36 30 456 6989

 

Budapest, 2017.10.24.

 
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent az „Elsőként lakhatás” című (VEKOP-7.1.5-16 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Helyi klímastratégiák kidolgozása, valamint a klímatudatosságot erősítő szemléletformálás” című (KEHOP-1.2.1 kódszámú) egyszerűsített e ...
Pályázat
A Széchenyi 2020 keretében megjelent a „Szegregált élethelyzetek felszámolása komplex programokkal (ESZA)” című (VEKOP-7.1.4-16 kódszámú) felhívás.
Pályázat
A Magyar Kórusok, Zenekarok és Népzenei Együttesek Szövetsége pályázatot hirdet Éneklő Magyarország címmel amatőr énekkarok munkájának szakmai elismerésére.
Pályázat
Az előadó-művészeti társaságiadó-támogatás 2019. január 1-jei megszüntetésével párhuzamosan a kormány kialakította az előadó-művészeti szféra költségvetési előirányzaton keres ...
Címkék