Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Magyarországon az utóbbi években, bár csökken az öngyilkosságok száma, mégis európai viszonylatban a második, világszinten az első öt legrosszabb mutatóval rendelkező ország közé tartozunk. A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége 18 taggal látja el a 116-123 segélyszámon beérkező hívásokat öngyilkossági és más lelki krízis esetén.

A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségét (LESZ) 8 magyar telefonszolgálat alapította 1986-ban Debrecenben, mely ma már 18 szolgálatot fog össze, és 1994 óta tagja az IFOTES-nek. A nemzetközi normák alapján működő lelki elsősegély telefonszolgálatok célja az öngyilkosság-megelőzés, a krízisintervenció és a mentálhigiénés prevenció. A LESZ az elmúlt 30 évben csaknem két és fél millió hívást fogadott, 2011 óta akár mobilhálózatokról, a 116-123 hívószámon is elérhető a lelki elsősegély.

A LESZ jubileumi ünnepségén a lelki elsősegély telefonszolgálatok és azok munkatársai előtt tiszteleg, kiemelve azokat, akik az alapítás óta részt vesznek a munkában. Célunk összehozni a krízisintervenció- és öngyilkosság megelőzésben dolgozó szervezeteket- derül ki a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének közleményéből. Az ünnepségen az EMMI család- ifjúság és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára, Novák Katalin személyesen fejezi ki elismerését a LESZ önkénteseinek, akik a krízisben szenvedő embertársaik megsegítéséért fáradoznak.

forrás: csalad.hu