Magyarországon az utóbbi években, bár csökken az öngyilkosságok száma, mégis európai viszonylatban a második, világszinten az első öt legrosszabb mutatóval rendelkező ország közé tartozunk. A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetsége 18 taggal látja el a 116-123 segélyszámon beérkező hívásokat öngyilkossági és más lelki krízis esetén.

A Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségét (LESZ) 8 magyar telefonszolgálat alapította 1986-ban Debrecenben, mely ma már 18 szolgálatot fog össze, és 1994 óta tagja az IFOTES-nek. A nemzetközi normák alapján működő lelki elsősegély telefonszolgálatok célja az öngyilkosság-megelőzés, a krízisintervenció és a mentálhigiénés prevenció. A LESZ az elmúlt 30 évben csaknem két és fél millió hívást fogadott, 2011 óta akár mobilhálózatokról, a 116-123 hívószámon is elérhető a lelki elsősegély.

A LESZ jubileumi ünnepségén a lelki elsősegély telefonszolgálatok és azok munkatársai előtt tiszteleg, kiemelve azokat, akik az alapítás óta részt vesznek a munkában. Célunk összehozni a krízisintervenció- és öngyilkosság megelőzésben dolgozó szervezeteket- derül ki a Magyar Lelki Elsősegély Telefonszolgálatok Szövetségének közleményéből. Az ünnepségen az EMMI család- ifjúság és nemzetközi ügyekért felelős államtitkára, Novák Katalin személyesen fejezi ki elismerését a LESZ önkénteseinek, akik a krízisben szenvedő embertársaik megsegítéséért fáradoznak.

forrás: csalad.hu