Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A 2019 őszi felhívásra több mint 800 jelölés érkezett, a közönségszavazáson pedig bő 17 ezren voksoltak.

A szokásos ünnepélyes díjátadó az MTA dísztermében a járvány miatt idén elmaradt, a díjazottak az elismerést postán kapták meg. A Twickel-Zichy Mária Terézia Közhasznú Alapítvány alapítója, Báró Twickel György a díjazottakról szóló közleményben azt írta:

Ezek a szervezetek, közösségek, önkéntesek ebben a nehéz helyzetben is iránytűként jártak előttünk, példaértékűen fordultak embertársaik felé.

A szakmai zsűri által odaítélt díjak esetében az életműdíjas 1.000.000 forintofoft, a szervezeti kategóriák díjazottjai 2.000.000 forintot, míg az egyéni és külhoni kategóriák fejenként 500.000 forintot kapnak. A közönségszavazás keretében kiválasztott díjazottak az önkéntes közösség kategóriájában 1 000 000 forintos, míg az egyéni díjazott kategóriájában fejenként fél-fél millió forintos elismerésben részesülnek.

A Jószolgálat-díj 2019/2020-as évad díjazottjai

Hivatásszerűen végzett szociális munka – egyéni kategória

Oberth József 2006-ban alapította a Józan babák önsegítő csoportot droghasználó szülők számára, velük együtt. A józsefvárosi klub a kábítószerfogyasztó, gyerekvállalásra készülő nőket segíti.

Zámbó Attiláné 1988 óta foglalkozik szociális és mentálhigiénés rászorulók egyéni esetkezelésével, komplex családgondozással és közösségszervezéssel Alsózsolcán. Egyebek mellett ő dolgozta ki a település esélyegyenlőségi tervét és a "Családbarát Önkormányzat" nyertes pályázati anyagát.

Hivatásszerűen végzett szociális munka – szervezeti kategória

A fővárosi S.O.S. Krízis Alapítvány krízishelyzetbe kerülő családokat segít. Fő céljai a lecsúszási folyamat megállítása, a hajléktalan lét kialakulásának elkerülése és a társadalomba történő reintegráció elősegítése, és részt vesznek a családon belüli erőszak áldozatainak támogatásában.

A miskolci Szimbiózis Alapítvány autizmussal élők és más értelmileg akadályozottak családjait támogatja, felnőtt fogyatékossággal élők önálló életviteli törekvéseit segíti, és részt vesz a társadalmi szemléletformálásban, érzékenyítésben.

A budapesti Down Alapítvány középsúlyos értelmi fogyatékos és halmozottan sérült gyermekek, fiatalok és felnőttek fejlesztését, önálló életvitelének segítését, valamint családjaikat támogatja. A hagyományos ellátórendszernek (intézetek) alternatíváit próbálják megteremteni egy olyan komplex ellátórendszer modelljével, mely a sérült embert a születésétől időskoráig támogatja.

Életműdíj

A budapesti Csipák Péterné a hivatásos nevelőszülő-képzés FÉSZEK Egyesület elnöke két évtizede. Férjével ők voltak az első hazai átmeneti befogadók. Legalább 150 gyerek élt az otthonukban, és elsősorban arról ismert, hogy sosem válogatott: minden segítségre szorulót befogadott.

Önkéntesen végzett szociális munka – egyéni kategória

A paksi Molnár Imréné 18 éve főállása (darusként dolgozott az erőműben) mellett kezdett önkéntesként segíteni a paksi hajléktalanokon és szegényeken. Így gyűjtött maga köré további segítőket és támogatókat, akikkel egy ideje intézményes formában (az Önzetlenül Segítők Paks Nonprofit Alapítvány keretében) tesznek a rászorulókért.

Puskás Kata Szidónia 2018 elején hozta létre a Bodor Tibor Kulturális Egyesületet, ahol nyolcszáz önkéntessel a kulturális akadálymentesítést tűzték vélul, hogy a látássérült emberek minél szélesebb körben férhessenek hozzá az emberi hangon felolvasott kötetekhez. Ez idő alatt több mint négyszáz kötetet készítettek el.

Önkéntesen végzett szociális munka – közösségi kategória

Kívánság Program egy miskolci eredetű karitatív kezdeményezés, melyet Zaveczki Tibor alapított azzal a céllal, hogy segítséget nyújtson a kifejezetten hátrányos helyzetű gyerekeknek. A programban való részvételre szabadon lehet jelentkezni, ezt követően a csapat titokban választja ki azt a gyereket, akinek valóra válik egy kívánsága. A kiválasztás során elsősorban a rászorultságra figyelnek, hogy a gyerek életében a lehető legnagyobb változást lehessen előidézni.

Külhoni vándor-díj (Kárpátalja)

Sipos József kárpátaljai fiatalokkal összefogva adományokat gyűjt az elhagyott, kórházban felejtett gyermekek részére, akik nehéz körülmények között élnek. A csoport Nagyszőlősön kezdte a szolgálatot, mára Munkácson is aktív. A gyerekekkel önkéntesek foglalkoznak minden hétköznap: fürdetik, öltöztetik, tornáztatják őket. Sipos József a segítő tevékenység egyik megálmodója és vezetője, ő szervezi és vezeti a gyűjtést Kárpátalján és Magyarországon, ő koordinálja az önkénteseket, beszél az orvosokkal, és osztja szét az adományokat.

Miklósi Gábor

forrás, további információk, fotók: index.hu