A szervezők MTI-hez eljuttatott közleménye szerint idén május 15. és 17. között lesz a szemétgyűjtési akció szerte az országban. Ehhez kapcsolódóan akár 8 órányi környezetvédelmi irányú közösségi szolgálatot is teljesíthetnek a fiatalok, ha az iskolájuk csatlakozik az "országtisztító" akcióhoz és megszervezi a szemétszedést. Regisztrálni 2015. május 7-ig lehet a www.teszedd.hu weboldalon.

A közösségi szolgálat teljesítése azoknak a diákoknak kötelező, akik 2016-ban vagy azt követően érettségiznek: 2016. január 1-től a szolgálat az érettségi bizonyítvány kiadásának feltétele. A fiataloknak összesen 50 órát kell eltölteniük közösségi szolgálatban, például egészségügyi, oktatási vagy éppen környezet- és természetvédelemi tevékenységgel.

A TeSzedd! keretében 5 órányi közösségi szolgálatot lehet teljesíteni. Ebből 1 óra a felkészítésen, 3 óra a szemétgyűjtésben és 1 óra az akció utáni értékelésen való részvétel. Ezen kívül lehetőség van előzetesen - legfeljebb 3 órában - részt venni a szemetes helyek felkutatásában, azaz a TeSzedd! helyszínének kiválasztásában.

A közösségi szolgálat szervezője minden esetben - így a TeSzedd! kapcsán is - az iskola, így ott dől el, mely diáknak hány óra (5 vagy 8) közösségi szolgálat teljesítésére biztosítanak lehetőséget. Az iskola feladata a közösségi szolgálat kapcsán a szükséges dokumentáció elvégzése, így például a gyerekek jelentkezésének és a szülők hozzájárulásának begyűjtése ahhoz, hogy a diákok részt vehessenek a TeSzedd! akcióban. Szintén az iskola biztosítja a diákok felügyeletét a szemétgyűjtés ideje alatt.

Az ötödik TeSzedd! szemétgyűjtési akciót a Földművelésügyi Minisztérium megbízásából az Országos Környezetvédelmi és Természetvédelmi Főfelügyelőség Nemzeti Hulladékgazdálkodási Igazgatóság (OKTF NHI) szervezi. Az akció keretében az igazgatóság biztosítja az iskolák számára a szemétszedéshez szükséges eszközöket (például kesztyűk, zsákok, kötözők), valamint a felkészítést és az értékelést segítő oktatási segédanyagot is eljuttatja az intézményekbe. Szintén gondoskodnak a diákok és pedagógusok által összegyűjtött szemét elszállításáról.

Tavaly az iskolák, oktatási, nevelési intézmények mozgósították a legtöbb résztvevőt: mintegy 60 ezer diák szedett szemetet a pedagógusok irányítása, felügyelete mellett.

forrás: inforadio.hu