Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A COVID-19 miatt kihirdetett járványügyi készültség ideje alatt a döntéshozó szerv akkor is hozhat határozatot írásos szavazással, vagy videokonferencia útján, ha a létesítő okirat erről nem rendelkezik. A veszélyhelyzet azonban hamarosan véget ér, ezért ha a szervezet a jövőben szeretné megtartani a lehetőségét, hogy online vagy írásban is tudjon közgyűlést/kuratóriumi ülést tartani és szavazni, javasolt már most ennek későbbi lehetőségét megteremteni. Ha korábban ez nem lett a létesítő okiratban szabályozva, akkor javasoljuk, hogy a mostani, (2022. május) ülésen ez módosításra kerüljön olyan formában, ami a szervezet működése szempontjából leginkább megfelelő. Mivel az elektronikus úton és levélben történő szavazást a veszélyhelyzeti szabályok teszik lehetővé, ha ezek megszűnnek és az alapító okirat/alapszabály nem tartalmazza lehetőségként, akkor ezen kényelmi lehetőségek bevezetéséhez újra össze kell hívni személyesen a közgyűlést hogy szavazzanak róla.

Hogyan tudják összehívni a döntéshozó szervet, milyen szabályok vonatkoznak az ülések megtartására a jelenlegi változó jogi környezetben? A kérdéseket megválaszoló webinár összefoglalója ITT olvasható!