Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Az Éghajlatváltozási Kormányközi Testület 2021-es jelentéstervezete szerint, ha az emberiség nem tesz sürgős lépéseket, a globális felmelegedés olyan öngerjesztő folyamatokat indít be a bolygó természetes rendszereiben, amelyek visszafordíthatatlan következményekhez vezethetnek. Annak érdekében, hogy a felmelegedést 1,5°C-ra korlátozzuk, a szakértők jelentős és sürgős viselkedés- és életmódbeli változásokat szorgalmaznak.

A magyar lakosság átlagos egy főre eső karbon-lábnyoma évente 6,1 tonna, azonban annak érdekében, hogy a Párizsi Megállapodásban közösen vállalt maximum 1,5 fokos globális hőmérséklet-emelkedést ne lépjük túl, 2030-ig 2-2,5 tonna CO2/fő/év szintre kell csökkenteni lábnyomunkat, majd 2050-ig további jelentős csökkentés szükséges.

Az E.ON EnergiaKözösségek program célja, hogy növelje a háztartások energiatudatosságát és -hatékonyságát, népszerűsítse a klímabarát életmódot, és csökkentse energiafüggőségünk. Az elmúlt 9 év tapasztalata alapján az E.ON Energiaközösségek versenyében részt vevők átlagos energiamegtakarítása 7-10% között mozgott, de az igazán elkötelezettek 15-30%-ot is tudtak csökkenteni előző évi fogyasztásukhoz képest.

Az EnergiaKözösségek program 5-10 háztartásból álló csoportok fél éven át tartó versenye az ország egész területéről azzal a céllal, hogy a közösségek minél több energiát takarítsanak meg (min. 9%-ot) és zöldebb életmódra váltsanak. A verseny két fő részből áll:gy

  • mérőóra-leolvasások minden hónap elején
  • 3 kreatív feladat megoldása

A győztesek a legtöbbet megtakarító és legkreatívabb közösségek lesznek, akiket az E.ON és a GreenDependent Intézet értékes nyereményekkel jutalmaz. A verseny során fontos az együttműködés és egymás erősítése, amiben a közösségeket összefogó önkéntes klímakoordinátor ad támogatást.

Mi az önkéntes klíma-koordinátorok feladata?

  • Saját EnergiaKözösséget szervezni (pl. barátok, kollégák, szomszédok köréből);
  • a közösséget koordinálni, összefogni és motiválni a verseny során december és május között;
  • információt és tudást átadni.

Klímakoordinátor bárki lehet, akinek fontos a környezetvédelem, és ezért aktívan tenni is szeretne. A feladathoz a GreenDependent Intézet felkészítést is biztosít 3 alkalmas képzés, kiadványok és folyamatos tanácsadás formájában. Bővebb információért javasoljuk elolvasni a képzéseket bemutató leírást.

KLÍMAKOORDINÁTORNAK az alábbi űrlap kitöltésével lehet jelentkezni szeptember 30-ig.

További részletek a programról és a jelentkezésről: www.energiakozossegek.hu

Kedvcsináló:

  • Töltsd ki tesztünket arról, hogy mit teszel már most a klímaváltozás kapcsán!
  • Összefoglaló kisfilm az EnergiaKözösségek programról
  • Kisfilm a program 5. évadának záró rendezvényéről
  • Az E.ON EnergiaKözösségek Facebook oldala