Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Megkezdődött Budapest Környezetvédelmi Programjának társadalmi egyeztetése

Budapest Főváros 2021-2026. időszakra szóló Környezetvédelmi Programja (BKP 2026) egy olyan önálló – a környezet védelmének általános szabályairól szóló 1995. évi LIII. törvény (Kvt.) 46. § (1) bekezdés b) pontja alapján készült – települési környezetvédelmi program, amelyet a Fővárosi Önkormányzat kötelező önkormányzati feladataként a budapesti környezet védelme, állapotának javítása, valamint mindezzel összhangban a fővárosi fejlesztések környezeti szempontú megalapozottságának elősegítése érdekében dolgozott ki.

A BKP 2026 meghatározza a Fővárosi Önkormányzat középtávú környezetvédelmi céljait, feladatait, továbbá – a Kvt. meghatározott követelményeknek megfelelően – a környezetvédelem tervezési rendszerének szabályait követve többek között :

  • helyzetértékelést tartalmaz, a 2018. évi fővárosi környezeti állapotértékelés alapján (ami a környezeti elemek fővárosi állapotának legutóbbi részletes bemutatását és az azt befolyásoló főbb hatótényezők elemzését tartalmazza);

  • meghatározza az elérni kívánt környezetvédelmi célokat, célállapotokat, azok elérése érdekében összefoglalja a teendő főbb intézkedéseket, különösen a folyamatban lévő, illetve az előirányzott fejlesztésekkel és a működtetéssel kapcsolatos feladatokat, valamint azok megvalósításának ütemezését;

  • bemutatja a települési környezetvédelmi program megvalósításának szabályozási, ellenőrzési, értékelési eszközeit;

  • becslést ad a tervezett intézkedések, feladatok végrehajtásának, valamint a szabályozási, ellenőrzési, értékelési eszközök alkalmazásának várható költségigényére, a tervezett források megjelölésével.

A korábbi, 2021-ig szóló környezetvédelmi program (1,94MB) felülvizsgálatát a „Budapest Mindenkié" főpolgármester-jelölti programban (1,51MB) meghatározott környezetvédelmi célkitűzésekhez, feladatokhoz történő igazodás, az Új Budapest-politika térnyerése tette időszerűvé.

A BKP 2026 jelen, társadalmi egyeztetésre közzétett változatát bárki véleményezheti, javaslatot tehet az abban meghatározott feladatok módosítására, kiegészítésére. A véleményeket, módosítási, kiegészítési javaslatokat 2020. október 15-ig írásban a Főpolgármesteri Hivatal Központi Ügyfélszolgálatán (1052 Budapest, Bárczy István u. 1-3, H. és Sz.: 8:00-18:00; K. és Cs. 8:00-16:30; P: 8:00-14:00) nyújthatja be, vagy elektronikus levélben a BKP2026@budapest.hu címre küldheti.

A Budapest Környezetvédelmi Program (2021-2026) társadalmi egyeztetésre bocsátott változata ide kattintva érhető el (3,11MB).

forrás: budapest.hu