„Több mint 10 éve álmodtunk meg az Aura Egyesületben egy helyet, szülők és érintett fiatalok közösen” – írják az autizmus világnapján, március 2-án megnyílt Autikumról az ötletgazdák. 

A 8.kerületi Bíró Lajos utcai közösségi hely az első közösségi költségvetés nyertes projektje volt, létrejöttét a Fővárosi Önkormányzat 250 millió forinttal támogatta. Már az ötlet beadása és a közönségszavazás is tömegeket mozgatott meg, jól mutatva, hogy micsoda igény volt egy ilyen helyszínre. 

Nyílt pályázat révén az Aura Egyesület nyerte el a megvalósítás jogát, így jött létre az Autikum, ahol az alapszintű oktatásból, továbbképzésből és a felsőoktatásból kikerülő autista fiatalok élethosszig tartó támogatásra és közösségekre találhatnak.

A megnyitón Kerpel-Fronius Gábor főpolgármester-helyettes elmondta, hogy „az, hogy Budapest mindenkié, messze nem csupán egy jól hangzó szlogen, hanem várospolitikai filozófia. Az elmúlt csaknem öt évben azért dolgoztunk, hogy ebben a városban mindenki otthon érezhesse magát. Hogy ne legyenek priorizált helyzetben lévő és kitaszított polgárok.”

Az Autikum kialakítása során fontos volt azoknak az aspektusoknak a szem előtt tartása, ami ennek a közösségnek az igényeit elégíti ki. A biztonságos, átlátható, rendezett, de közben családias környezet megteremtése mellett fontos volt a könnyen megközelíthető, viszonylag központi lokáció is.

A megvalósító Aura Egyesületnek közel két évtizednyi munkája van abban – szülőké, fiataloké, szakembereké – hogy legyen egy olyan közeg és hely, ami a közoktatásból kilépő fiataloknak biztosítja azokat a lehetőségeket, amit elvesztenek az intézményi háló megszűnésével. 

Forrás: budapest.hu