Forrás: Magyar Hírlap

NGO-kat, civil szervezeteket figyelő lokátort állított munkába a CÖF-CÖKA (Civil Összefogás Fórom – Civil Összefogás Közhasznú Alapítvány) – közölte Csizmadia László, a szervezet elnöke keddi sajtótájékoztatóján Budapesten.

Csizmadia László közölte: a kezdeményezést, amely őrizheti és védheti hazánk érdekeit, a „szellemi honvédők” javaslatára, az Átlátszó.hu Ki mit tud elnevezésű projektje kapcsán indították. Az Átlátszó ugyanis több mint 24 ezer adatigénylést valósított meg, és tette böngészhetővé az adatokat bárki számára, „így azok külföldi érdekeket is szolgálhatnak” – magyarázta.

„A demokrácia és a jogállamiság tiszteletben tartása mellett indokoltnak tartjuk, hogy a külföldről pénzelt NGO-k úgynevezett függetlenségét megkérdőjelezzük, értékeljük és véleményezzük” – jelentette ki az elnök.

Hangsúlyozta: az adatok kikérése „nem olcsó mulatság” az adófizetőknek, ráadásul mindez legtöbbször ellenzéki pártérdekeket szolgál.

„A közérdekű adatokat nem kell eltitkolni, de kijelentjük, hogy azok nyílt átadása külföldi érdekeltségeknek megkérdőjelezhetik az adatkikérés igazolhatóságát” – mondta Csizmadia László, hozzátéve: a több tízezres adatigénylést közpénzpazarlásnak tartják, „főleg akkor, ha az eredményessége erősen vitatott.”

Csizmadia László szerint Magyarország szuverenitásának sérülését is felveti az, hogy „külföldről érkező devizák biztosítják az oknyomozói munkát”.

„Az Átlátszó Ki mit tud tevékenysége nagyon hasonlít a kilencvenes évek előtti III/III-as ügyosztályhoz” – állapította meg.

Tordai Máté, a CÖF-CÖKA szakkoordinátora elmondta, hogy az „idegen érdekek felkutatását” végző munkacsoportjuk kérdéseket küldött az Átlátszónak. Az ezekre adott válaszaiban a szervezet elismerte, hogy nemzetközi civil és más szervezetek részére átadja az információkat, sőt jelezték, hogy ebben az évben már érkeztek és még fognak is érkezni hozzájuk külföldi források - közölte. Hozzátette: a CÖF-CÖKA minderről értesíteni fogja a Szuverenitásvédelmi Hivatalt.

Tordai Máté úgy folytatta: átvizsgálták a K-Monitor pénzügyi beszámolóit is, amelyekből kiderült, hogy a Soros-alapítványhoz kapcsolódó, a magyar baloldal 2022-es kampányfinanszírozási botrányához köthető alapítványok támogatását élvezi a szervezet. Sőt a forrásaik nagy része külföldről érkezett, „így joggal merülhet fel a kérdés, hogy idegen érdekek mentén folytatják tevékenységüket” – magyarázta.

Ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász, a CÖF-CÖKA szóvivője elmondta: a K-Monitor válaszainak beérkezése után a Globsec szervezet tevékenységének feltárása lesz a következő feladatuk.

A Bajnai Gordon korábbi szocialista miniszterelnök nevével is fémjelzett szervezet működése szuverenitásvédelmi kérdéseket vet fel – fogalmazott, hozzátéve: a kémszoftverek mellett a civil köntösbe öltöztetett kémszervezetek jelenléte is aggasztó Magyarországon, illetve a régióban.

Ezzel a kérdéskörrel foglalkozni kell – jelentette ki az alkotmányjogász, hozzátéve: fontos, hogy a magyar állampolgárok adatai ne juthassanak el titkosszolgálati kapcsolatokkal rendelkező nemzetközi szervezetekhez.