A nyaralás tervezésekor ritkán gondolunk arra, hogy akár ilyenkor is segíthetünk másoknak, pedig létezik megannyi olyan szálláshely, ahol a foglalásunkkal nemcsak a saját pihenésünket, hanem egy civil szervezet működését is támogathatjuk. 

Néhány példát összeszedtünk, ha valaki még keresgélne! A listát pedig érdemes akkor is kéznél tartani, ha osztálykiránduláshoz, baráti összejövetelhez van céges pihenéshez kutatjuk az internetet. 

1. Summa Vitae Alapítvány - Piliscsaba (Pest megye) 

A Summa Vitae Alapítvány alapvetően értelmi sérültek részére hozta létre az Otthonházat székhelyén, Piliscsabán. A három szintes épületben a földszinten található a lakóotthon, a felső szinten üdülő helyezkedik el, ami 18-20 vendég kényelmes befogadására alkalmas. Az alsó szinten a rekreációs helyiségek (mozgásterápiás tornaterem, masszázs helyiség és fizikoterápiás kezelő).

További információ: https://summavitae.hu/

2. Cserépváraljáért Alapítvány - Cserépváralja (Borsod-Abaúj-Zemplén megye)  

Az alapítvány támogatja a cserépváraljai lakosok egészségének a megőrzését, betegségeik megelőzését, szociális segítését, az időskorúak gondozását, az emberek nevelésének és oktatásának segítését, képességeinek fejlesztését, ismereteik bővítését, gyermekeik nevelését. 

További infromáció: http://cserepvaralja.hu/szallashelyek/cserepvaraljaert-alapitvany-szallas/

3. Fekete Holló Vendégház, Postakürt Alapítvány, Hollókő (Nógrád megye)

A Postakürt Művelődési és Szociális Közhasznú Alapítvány 2016-ban, a Magyar Posta által létrehozott Alapítványok – a Postások a Postásokért Alapítvány, a Postás Múzeumi és Művelődési Alapítvány, a Posta a Felsőoktatásért Alapítvány a Postai Pénzszállítókat és Pénzkezelőket Segítő Alapítvány – egybeolvadásával jött létre.

​A postás tradíciók és szakmatörténeti emlékek gyűjtésével és ápolásával küldetésük az értékőrzés és értékteremtés. Küldetésünk továbbá a hátrányos helyzetű postások segítése, a nehéz élethelyzetbe kerülők támogatása, az egymás iránti tolerancia és felelősség építése és erősítése.

További információ: https://www.pkalapitvany.hu/szallas

4. A Háromhutáért Alapítvány Alkotóháza, Háromhuta, (Borsod-Abaúj-Zemplén megye) 

A Háromhutáért Alapítvány alapvető célja, hogy segítse Háromhuta község fejlődését, valamint az itt élők szociális helyzetének fenntartását, javítását. Az alapítvány ezen célok elérése érdekében szorosan együttműködik Háromhuta Község Önkormányzatával, és amennyiben szükséges anyagilag is támogatja azt. Az alapítvány tevékenységi körébe az alapító okirat szerint beletartozik a kulturális,  rendezvények szervezése, támogatása, műemlékvédelmi, környezetvédelmi, oktatási, értékteremtő és közbiztonsági feladatok ellátása, időskorúak gondozása, családsegítés, gyermek és ifjúságvédelem, érdekképviselet, hátrányos helyzetű csoportok esélyegyenlőségének elősegítése, valamint a nemzeti és etnikai kisebbségekkel kapcsolatos tevékenységek ellátása, támogatása.

További információ: https://www.haromhuta.hu/szallashelyek/

5. Fecskepalota, Szép Jelen Alapítvány, Gánt (Fejér megye) 

Csendes, otthonos, akadálymentes közösségi tér és szálláshely a Vértes szívében. A belső terek és a zöld parkudvar alkalmasak az „indoor” és „outdoor” tréningekre, osztálykirándulásokra, családi és baráti összejövetelekre, csapatépítésekre, táborokra és egyéb közösségi elvonulásokra. Gyermekbarát, állatbarát, biztonságos, barátságos. A társasági életnek a változatos belső és külső közösségi terek adnak otthont. 

A vendégház egész évben működik, a szomszédban van a Bauxit földtani park, a Bányamúzeum és számos vértesi túraútvonal. Gépkocsival pedig 10-20 perc alatt elérhetőek a Vértes további látnivalói.

További információ: https://www.fecskepalota.hu/pihenohaz

6. Göncöl Ház, Vác (Pest megye)

A Göncöl Ház 1894-ben épült a historizmus jegyében. Herczeg Ferenc író, drámaíró, akadémikus lakhelye volt, aki kora legismertebb magyar szépírója volt, az MTA 1925-ben elsőként őt jelölte Nobel Díjra.

Az épület tulajdonosa, a Göncöl Alapítvány. A házban több társadalmi szervezet működik, így pl. az IUCN – Világ Természetvédelmi Unió Magyar Nemzeti Bizottságának székhelye, Földtani Múzeum, Környezetvédelmi Szakkönyvtár, Erdei Iskola, Pest Környéki Madarász Kör, Albireo Amatőrcsillagász Klub, Pangea.

További információ: https://goncol.hu/szallas/

7. Ökofalu/Természetes Életmód Alapítvány, Ágoston-liget (Komárom-Esztergom megye) 

Az Ökofalu Európa egyetlen fenntarthatósági minta kísérlete, ahol mindenki kipróbálhatja fenntartható, természetközeli életmódot, és megtapasztalhatja milyen jó érzés, kis ökológiai lábnyomon élni. 

Az alapítvány minden évben meghirdeti természetismereti, madárgyűrűző táborait, erdei iskoláit, szombati nyílt napjait, különböző programokkal. Lehetőség van óvodai, iskolai osztálykirándulásokra, (egy vagy több napos), nyugdíjas és egyéb csoportok fogadására, szakmai programok összeállítására.

A programok célja olyan ökológiai szemléletmód bemutatása, kialakítása, amely érezteti, megérteti az ide látogatókkal, hogy a természetben mindenfajta élőlényre szükség van, nincs káros és hasznos. 

További információ: https://www.falusivakacio.hu/okofalu-agostyan-agoston-liget

8. Kreatív Tér Közhasznú Non-profit Kft. Hollókő, (Nógrád megye)

A Kreatív Tér létrehozói fiatalok és fiatalokkal foglalkozó szakemberek közössége. 2010-ben 100 önkéntes segítségével, néhány hónap alatt, önerőből hozták rendbe és kezdték működtetni a házat, ami méretéből, hangulatából, elhelyezkedéséből adódóan ideális tanulási programokat megvalósító csoportok fogadására. Célja a kreatív gondolkodás és cselekvés fejlesztése a fiatalok és fiatal felnőttek körében. Ifjúsági és civil csoportok, közösségi projektek, képzések, családok, baráti társaságok értékteremtő tevékenységeinek adnak otthont és inspiráló környezetet. Ez az ifjúsági képzési központ szolgáltatásaiban megfelel a rendhagyó módszerekkel dolgozó csoportok igényeinek. A szálláshely bevételét a ház fenntartására, helyi ifjúsági munkát végző, valamint közösségszervező tevékenységet folytató csoportok támogatására fordítják. A helyszín fenntartását javarészt önkéntes alapon végzik, évente több mint 1000 önkéntes órát fektetnek az épület fejlesztésébe. Az üzemeltetés helyi fiataloknak és fiatal felnőtteknek teremt munkalehetőséget.

További információ: https://kreativter.hu/

Akádálymentes szálláshelyet keresel? 

Ha pedig akadálymentes szálláshelyeket kerestek, akkor az Egalitás honlapján érdemes körülnézni: https://www.egalitas.hu/?page_id=1908

A lista teljesség igénye nélkül készült. Ha van olyan szálláshely, ami ide nem került fel, nonprofit szervezetet támogat és szívesen látnád itt, akkor írd meg nekünk a kapcsolat@niok.hu címre!