Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Átadták a Summa Artium Díjakat

2008. december 03.

       A Summa Artium Díjak a kultúrával és művészetekkel együttműködő azokat kiemelkedő módon támogató vállalatok és magánszemélyek elismerését szolgálják Együttműködés alatt a magánforrásból a kultúrába irányuló valamennyi támogatási befektetési formát értjük Ide tartozik valamennyi ellenszolgáltatásért adott támogatás marketing kommunikációs vagy értékesítés ösztönzési célú együttműködés és...

 

      A Summa Artium Díjak a kultúrával és művészetekkel együttműködő, azokat kiemelkedő módon támogató vállalatok és magánszemélyek elismerését szolgálják. Együttműködés alatt a magánforrásból a kultúrába irányuló valamennyi támogatási-befektetési formát értjük. Ide tartozik valamennyi ellenszolgáltatásért adott támogatás, marketing, kommunikációs vagy értékesítés-ösztönzési célú együttműködés és szponzorálás; az ügyfelek, munkatársak számára szervezett művészeti programok; művészeti gyűjtemények létrehozása és az ellenszolgáltatás nélküli mecenatúra is. Ide értjük a kulturális szervezeteket szaktudásukkal segítő üzletemberek munkáját is. A fő cél a kultúrával és a művészetekkel való együttműködéssel társadalmunk gazdagítása.
A magyar kulturális életnek elemi érdeke, hogy az üzleti élet mindinkább megtérülő befektetésként (nem pedig adományként) tekintsen a művészetek támogatására.
Az kulturális projekt árverés összeredménye 11.520.000 forint.

A Summa Artium Díj 2008. évi nyertesei

Kortárs művészetért kategória:

„A sokat vállaló nagyvállalat”
E.ON
Nagy összegű támogatások mellett tartós együttműködések kialakítása

A vállalatcsoport regionális leányvállalatain és a központi E.ON Hungárián keresztül évről évre jelentős összegekkel támogatja a kortárs művészetet. Kiemelkedő együttműködéseit a Zeneakadémiával, a Veszprémi Ünnepi Játékokkal, a Győri Balettel, a pécsi Örökség Fesztivállal és a Pécsi Balettel valósítja meg. A zsűri úgy ítélte meg, hogy nem csak a támogatás volumene jelentős, hanem a megállapodások nyomon követése és a vállalások kölcsönös komolyan vétele, a megállapodások betartása és betartatása is javítja a magyarországi szponzorációs kultúrát.

Kis- és középvállalkozások
kategória:

 „Egy kortárs galéria Szombathelyen”
Golyóstoll Kft. (Pados Gábor és Pajor Zsolt)
A szombathelyi Irokéz Galéria létrehozása és fenntartása

A szombathelyi Irokéz (nonprofit) Galéria 2001 óta működik, a Golyóstoll Kft. Írókéz nevű írószer nagykereskedésének bevételeiből támogatják. Õk találták ki az „Accrochage” (kiakasztás) nevű akciót fiatal művészek számára. A címadással a szervezők hangsúlyozzák, hogy nem hagyományos módon (pl. galéria-térben rendezett kiállítás formájában, hanem egy-egy informális est keretében) mutatják be a kiválasztott műveket és azok alkotóit. Az eseményeken eddig Farkas Zsófia, Mátrai Erik, Batykó Róbert, Karácsonyi László, Varga Ferenc, Mécs Miklós és Fischer Judit / Szájjal és Aggyal Festők Társasága, valamint Tarr Hajnal műveit mutatták be a műgyűjtőkből, újságírókból és művészeti szakemberekből álló meghívottaknak.

Projekt
kategória:

„Jó sör és jó múzeum, este tízig”
Borsodi Sörgyár Zrt. / Szépművészeti Múzeum
Múzeum+

A Borsodi Sörgyár Zrt. a Stella Artois termékével egy olyan réteget célzott meg, amely a széles értelemben vett kulturális piac fogyasztója. A Múzeum+ olyan különleges esték létrehozását jelenti, amikor a látogatók minden héten egy esti, meghosszabbított nyitva tartás keretében, nem a szokványos körülmények között ismerkedhetnek meg a Szépművészeti Múzeum állandó gyűjteményeivel és időszaki kiállításaival. A program részeként minden hónap első csütörtökén a Szépművészeti Jazz Szalonjában fiatal tehetségek kapnak lehetőséget a bemutatkozásra a Stella Artois ajánlásával. A vállalat nemcsak a Múzeum kommunikációs csatornáit használja fel, hanem saját médiafelületein rendszeresen megjeleníti a Múzeum+ aktuális programját, nyereményjátékokat szervez, így a saját terméke mellett a támogatott programot, intézményt is népszerűsíti.

Patrónus
kategória:

„A magyar színészet önzetlen nagyasszonya”
Máthé Erzsi színművész
Máthé Erzsi Alapítvány a színinövendékek támogatására

Máthé Erzsi színművésznő létrehozott egy alapítványt, melynek kamatait a Színház- és Filmművészeti Egyetem végzős hallgatóinak támogatására ajánlotta fel, annak érdekében, hogy egzisztenciális problémáik minél kevésbé gyakoroljanak negatív hatást a művészi tevékenységükre. A kiválasztott, rászorult hallgatók többnyire szerződéssel, szakmai feladattal még nem rendelkező végzős színészek, akikre a Máthé Erzsi Alapítvány díja biztatóan hat, és lehetővé teszi számukra, hogy az egyetem befejezése után ne a pályaelhagyás gondolata foglalkoztassa őket. Az alapítvány kuratóriumát Máthé Erzsi az egyetem vezető tanárai közül kérte fel, az alapítvány kezelését is az egyetemre bízta.

Különdíjat
kapott:

„Modern kapitalisták esete a feltűnést keltő projektekkel”
Concorde csoport
Budapesti Fesztiválzenekar, WAMP, Fogadj be!

A Concorde csoport (C. Alapkezelő és C. Értékpapír Zrt.) évről évre feltűnést kelt újszerű projektek bátor és átgondolt támogatásával. Támogatásaikat olyan befektetésnek tekintik, amelyért nem profitot, hanem társadalmi hasznot várnak. A közelmúlt legfontosabb kulturális befektetései a Budapesti Fesztiválzenekarral két évadra kötött együttműködés, a tehetséges iparművészeknek bemutatkozási lehetőséget biztosító és termékeik értékesítését segítő Wasárnapi Művész Piac (WAMP) voltak, valamint a Ludwig Múzeum támogatása, amellyel a hosszabb nyitva tartás lehetővé tette a koncertlátogatók bejutását is. Legújabban, Fogadj be! című programjuk a kulturális és szociális támogatások közé épített kapcsolat révén együttesen tudott tenni a képzőművészek és a sérült fiatalok érdekében.
 
 
A zsűri további esélyes jelöltjei voltak:

„A szecesszió szerelmese”
Adalti Építő Kft. (Vad Tivadar)
A Magyar Szecesszó Háza létrehozása a Bedő Házban

Az V. kerület, Honvéd utca 3. társasház lakói keresték meg a szomszédos banképületen mintaszerű felújítást végző társaság vezetőjét, hogy elvállalná-e el az ő lakóházuk műemléki felújítását is. Miután a felújítási munkával végzett, kibérelte, majd megvette a pártállami időkben tönkretett földszinti üzlethelyiséget, amely sok éven át a Vendéglátóipari Főiskola menzája volt. Helyreállította a portált, kávéházat nyitott, és ide telepítette saját szecesszió-korabeli gyűjteményét, amely azóta is a Magyar Szecesszió Háza néven látogatható.

 „Egy nagyvállalat különleges művészeti díja”
AEGON Magyarország Zrt.
AEGON Művészeti Díj, Társdíj, Képzett társítások

Az AEGON Magyarország Zrt. gondosan felépített, egymásra épülő, komplex támogatási projektjét 2006-ban indította, az AEGON Művészeti Díj és Társdíj megalapításával. Mindezt azzal a céllal tette, hogy elismerje a kiemelkedő irodalmi és kortárs művészeti teljesítményeket, s a díjjal is felhívja a közvélemény figyelmét a jelentős művekre és alkotóikra. A Díjakat kiegészítendő, a vállalat a Bárka Színházzal együttműködve irodalmi-művészeti sorozatot is indított Képzett társítások - AEGON-estek a Bárkában címmel, azzal a céllal, hogy ezzel is segítse az irodalom, az olvasás, a művészetek népszerűsítését.

 „A fiatal színészek istápolója”
Hegedűs D. Géza színművész
Pályakezdő színészek ösztöndíjának kezdeményezése

A Vígszínház országos hírű művészének, a Színművészeti Egyetem tanárának mindig jutott ideje és energiája, hogy közügyekkel foglalkozzon. A Maszk Országos Színészegyesület elnöki minőségében energiáit arra összpontosítja, hogy a nehezen elhelyezkedni tudó fiatal pályatársait segítse. 2007-ben hozta létre a pályakezdők ösztöndíját, amelyet pályázati pénzből, illetve a Polgár Krisztina Emlékalap támogatásával indított el. Az idei évadban ehhez még nagyvállalati szponzort is talált, a TEVA gyógyszeripari vállalat személyében - noha ez az iparág köztudomásúan más területre korlátozza támogatásait.

 „A modellt teremtő lokálpatrióta zenész”
Lakatos György fagottművész
A Kék Madár Fesztivál (Kalocsa) létrehozása, szervezése, a kultúra és más jó ügyek összekapcsolása

„Gyertek le Kalocsára, a Mami főz nektek finom vacsorát, elalusztok nálunk, jó nagy a ház, elfér ott mindenki” - tizenhat éve Lakatos György, az Operaház első fagottosa így kezdte a Kék Madár Fesztivál szervezését. A rendezvény 1992 óta jelentős fesztivállá nőtte ki magát, egyszer már az Operaház zenekara is fellépett a sportcsarnokban. Maga veszi rá művésztársait az ingyen vállalt fellépésekre, ő a műsor összeállítója, az egész Fesztivál motorja. A Fesztiválon mindenki ingyen lép fel, minden bevételt a beteg gyermekek megsegítésére fordítanak. S mint hogy a fesztivál előadásain piaci belépődíjak vannak, ez évről évre forrásokat teremt a helyi kórház gyermekosztálya és a Kalocsa környékén élő hátrányos helyzetű családok gyermekei számára. Ezzel a modell értékű, eredeti módszerrel példát mutat a művészvilágnak egy magánember társadalmi felelősségvállalásából.

  „Egy erdélyi vállalkozó és a kortárs művészet”
Perla Harghitei S.A. (Kurkó Árpád)
A Kortárs képzőművészet Erdélyből kiállítás támogatása

A Perla Harghitei S.A. kereskedelmi társaság a Hargita Gyöngye ásványvizet a Csíkszentkirály községbeli forrásokból palackozza. A vállalat felajánlása jóvoltából készülhetett el a debreceni MODEM Modern és Kortárs Művészeti Központban tavasszal megrendezett Természetes körülmények között - Kortárs képzőművészet Erdélyből című kiállítás katalógusa, és jelentős részben a kiállítás installálása. Az üzletember természetben és pénzzel is támogatta az anyaországbeli intézményt, mert számára fontos az Erdély és a „kortárs művészet” fogalmak összekapcsolása - ahogy a mindössze két éves, de máris nagy hírű debreceni intézmény, a MODEM számára is, amelynek nem könnyű üzleti támogatókat szereznie.

„A bank és a graffitiművész”
Raiffeisen Bank / Ludwig Múzeum
A Ludwig Múzeum Keith Haring kiállítására ingyenes buszjárat vidéki diákoknak

A Ludwig Múzeum Keith Haring kiállításának múzeumi foglalkozásaira ingyenes buszjáratot biztosított a Raiffeisen Bank az ország általános, középiskolai diákjai és egyetemi hallgatói részére 2008. szeptember 2. és november 16. között. Az ingyenes buszjárat a fővárostól távol élő fiatalok számára is lehetővé teszi, hogy szervezett formában, játékos kreatív alkotással egybekötött foglalkozás keretében tekintsék meg a kortárs képzőművészet egyik emblematikus képviselőjének a kiállítását. A Bank az 50 fős, a kiállítás figuráival díszített buszt és sofőrjét finanszírozta, valamint a kétórás foglalkozást, amelyhez munkafüzetet is kaptak a diákok. A program népszerűsége minden várakozást felülmúlt, a buszos időpontok pár nap alatt beteltek a három hónapos időtartamra. A Bank által működtetett busz Keith Haring motívumaival látványosan kidekorálva járja az egész országot három hónapon keresztül, amelyen a támogató egy nagyon emberközeli, jól azonosítható, mégis kreatív formában jelenik meg, egy egészen más pozícióba helyezve a Bank társadalmi szerepvállalását a kulturális életben, azon belül is hangsúlyosan a diákok, tanárok és szüleik körében.

Díj kategóriák:

A Kortárs művészetért kategória díja olyan nagyvállalatnak adható, amely következetesen, kitartóan, és lehetőségeihez képest jelentős arányban juttatott támogatást a kortárs kultúra számára, és a legeredetibb módon használta ki a kortárs művészetekkel való együttműködésben rejlő lehetőségeket.
A Kis- és középvállalkozások kategória díja  annak a vállalatnak adható, amely a művészetekkel való együttműködése révén saját vállalati kultúráját, vagy a helyi közösséget gazdagító projektet segített létrehozni.
A Projekt kategória díja olyan figyelemreméltó együttműködésnek ítélhető, amelynél a sikert elsősorban nem a befektetett pénz összege határozta meg, hanem az együttműködők erőforrásainak újszerű felhasználása - mindkét fél számára előnyös módon.
A Patrónus kategória díja annak az üzletembernek adható, aki önkéntes munkát fektetett egy kulturális projekt vagy szervezet segítésébe, aki megosztotta az üzleti életben megszerzett szaktudását és ismereteit, illetve magánvagyonát fordította közhasznú kulturális, művészeti célok segítésére.

A zsűri tagjai 2008-ban:

Szauer Péter, elnök (HVG Zrt., elnök-vezérigazgató), Balaton Anita (Café PR, ügyvezető), Danks Emese (ERSTE Bank Hungary, PR igazgató), Dr. Kádár Gabriella (Deloitte, marketing és üzletfejlesztési igazgató), Kutvölgyi Pál (Brokernet Holding Zrt. marketing és kommunikációs igazgató), Küllői Péter (üzletember), Schannen Frigyes (Roland Berger Strategy Consultants, ügyvezető)

Forrás: Summa-Artium