Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Megnőtt idén a vállalati önkénteskedés iránt mutatott érdeklődés. A Habitat for Humanity Magyarország vállalati önkéntesek bevonásával rászorulókat gondozó intézményekben és családoknál végzett olyan felújításokat, melyekkel lakóhelyüket energiatakarékosabbá, élhetőbbé tették. 2012-ben több mint 60 önkéntes vett részt a Habitat által szervezett felújításokban. Többek között az RWE-től, az Erste Banktól és a Vaterától érkeztek önkéntesek, akik a kemény fizikai munkától sem riadtak vissza.(Az önkéntességnek a vállalat szempontjából való jelentőségéről beszélt a Magyar Fenntarthatósági Csúcson Szűts Ildikó, az OTP Bank kommunikáicós igazgatója.)

A szervezet több éve szervez önkéntes napokat, de 2012-ben nőtt meg igazán az önkéntes munka iránti érdeklődés. Több mint egy tucat vállalat érdeklődött az önkéntes segítségnyújtással kapcsolatban. A támogatók az önkéntes munkán túl pénzadománnyal támogatták a szervezet lakhatási szegénység csökkentése érdekében folytatott munkáját.

A legjelentősebb önkéntes partnerek idén az RWE, a Vatera és az Erste Bank voltak. Az RWE önkéntesei a Mozgássérült Emberek Rehabilitációs Központjában ablakok felújítását végezték el a Habitat szakképzett építésvezetőjének felügyeletével. A Vatera csapata a Máltai Szeretetszolgálat által működtetett Családok Átmeneti otthonában nyílászárókat, előtetőt és egy ruha raktárat újított fel. Az Erste Banktól érkező csoportok három különböző családnál – Hajdúböszörményben, Salgótarjánban és Szigethalmon – nyílászárókat, padlást szigeteltek, álmennyezetet építettek és akadálymentesítést célzó átalakításokat végeztek.

„Önkénteseink valóban értékes munkát végeztek, és visszajelzéseik szerint ők is elégedetten távoztak a nap végén. Pedig sokszor nagyon nehéz körülmények között – nyári forróságban, szűk helyen – kellett nehéz fizikai munkát végezniük. Úgy látjuk, hogy az önkéntes napok nemcsak a támogatott családoknak, hanem az önkénteseknek is sokat jelentenek. Egy-egy ilyen nap még jobban összekovácsolja a munkatársakat, vagyis csapatépítésnek sem utolsó.” – mondta el Szekér András, a Habitat for Humanity Magyarország vállalati önkéntes programjának vezetője.

A Habitat for Humanity tapasztalatai szerint egyre több vállalat CSR programjába kerül be a társadalmilag jelentős célok támogatása mellett az önkéntes munkavégzés is. Bár néhány éve elsősorban külföldi tulajdonú cégek csatlakoztak a szervezet önkéntes programjához, 2012-ben több magyar cég is lehetőséget látott a társadalmi felelősségvállalás ezen formájában.

forrás: piacesprofit.hu