Mv.: - Biotanfolyamot indít a Sárközi Péter Alapítvány a Biokultúráért. A néhány éve alakult civil szervezet a szintetikus vegyszerektől mentes élelmiszerek fogyasztásának előnyeiről szervezett előadásokat a Szent István Egyetem budai karán, a budapesti Villányi úton. dr. Solti Gábor, a Sárközi Péter Alapítvány a Biokultúráért elnöke beszélt minderről Fehérvári Petrának.

R.: - Biotanfolyam indul majd Budapesten, ahol az érdeklődők figyelmét felhívják arra, hogy miért is jó olyan élelmiszerek fogyasztása, amelyek szintetikus vegyszerek nélkül előállított bioélelmiszerek.

dr. Solti Gábor elnök: - Bárki eljöhet, mindenkit szívesen látunk. A Szenti István Egyetem budai karán, a Villányi úton. Bizonyára akkora helységet kapunk, hogy minden érdeklődő el fog férni. Nyitott a tanfolyam, az alapítványunk egy olyan tanfolyam tematikáját állította össze, amely nem a gazdálkodásról szól, hanem arról, hogy miért előnyös, miért egészséges bioélelmiszert fogyasztani.

R.: - Miért előnyös? Mi az első konkrétum, amire felhívná a figyelmet?

dr. Solti Gábor elnök: - A bioélelmiszerek nem tartalmaznak génmódosított anyagot. Tilos feldolgozás során az ionizációs besugárzás, tilos a műtrágya használata, tilosak a szintetikus vegyszerek használata. Tehát egy organikus rendszerben megtermelt élelmiszer, amely több mikroelemet, vitamint tartalmaz, egészségesebb és ennek a fogyasztásnak az előnyeire szeretnénk ezen a tanfolyamon felhívni a figyelmet. Olyan előadásokat terveztünk, hogy például a daganatos megbetegedések és a vegyszerfelhasználás kapcsolata. Vagy sorra vesszük azokat a bioélelmiszereket, amelyek között vannak olyanok, amelyet például a kandida-betegségben szenvedők is fogyaszthatnak. A különböző tejtermékek, mézek, a bébiételek előnyeit és várjuk a tanfolyamunkra azokat a kismamákat, gyermekes mamákat, akik különösen odafigyelnek, hogy a kisgyermekük egészségesen, vegyszermentes élelmiszert fogyasszon.

R.: - Mi az, amire felhívnák például a kismamák vagy a fiatal anyukák figyelmét, milyen élelmiszereket fogyasszanak például a szoptatós mamák?

dr. Solti Gábor elnök: - Mindenki számára ismert a nitrátprobléma. A túlzott műtrágyázás következtében nagyon megnövekedett a nitrát és ebből adódó nitrit-tartalom, különösen a primőrökben. A biogazdálkodás során előállított ilyen zöldségfélékben ez a veszély nem áll fenn. Mi arra törekszünk, hogy mindig az évszaknak megfelelően, akkor termelt élelmiszert adjanak a gyermekeknek, hiszen ez felel meg egy természetes életritmusnak.

****

Mv.: - dr. Solti Gábor, a Sárközi Péter Alapítvány a Biokultúráért elnöke beszélt a hamarosan induló biotanfolyamról.