Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Félmillió rubelt (majdnem 4 millió forintot) is eléri a nem kormányzati szervezetekre (NGO) kiszabott első büntetetések nagysága az oroszországi Rosztovban - adta hírül hétfőn az Agora nevű jogvédő egyesülés vezetője. Pavel Csikov a Twitter közösségi oldalon tájékoztatott arról, hogy az ügyészség az NGO-k közelmúltbeli ellenőrzését követően megkezdte a nagy összegű bírságokról szóló értesítések kiküldését. A jogvédő azt nem közölte, hogy pontosan milyen szervezetekről van szó, és hány oroszországi NGO-t büntettek meg.

Az orosz vádhatóság az igazságügyi minisztérium és az adóhivatal munkatársainak bevonásával március végén indította el az Oroszországban működő társadalmi szervezetek tömeges ellenőrzését. A hatóságok képviselői olyan tekintélyes nemzetközi jogvédő csoportok moszkvai irodáit is megszállták a múlt héten, mint a moszkvai Helsinki Bizottság, az Amnesty International, valamint a Human Rights Watch.

Nem hagyták ki a német Konrad Adenauer és a Friedrich Ebert alapítványok moszkvai és szentpétervári képviseleteit sem. Múlt kedden emiatt bekérették a német külügyminisztériumba Oroszország berlini nagykövetségének ügyvivőjét, és aznap Catherine Ashton, az Európai Unió kül- és biztonságpolitikai főképviselője is kifogásolta a nem kormányzati szervezetek oroszországi vizsgálatát. Az amerikai külügyminisztérium szóvivője "boszorkányüldözésnek" minősítette az orosz hatóságok által folytatott ellenőrzéseket.

A Kreml visszautasította a nyugati vádakat és belügyeibe való beavatkozással vádolta Washingtont. Vlagyimir Putyin államfő csütörtökön az orosz törvényhozás emberi jogi biztosát fogadva kijelentette: az ügyészség azt vizsgálja, hogy az oroszországi nem kormányzati szervezetek a törvényeknek megfelelően működnek-e.

Az orosz ügyészségnél nem közölték, mi az oka a vizsgálatnak, de jogvédők szerint a hatalom az úgynevezett külföldi ügynöktörvény betartását ellenőrzi. A tavaly novembertől hatályos orosz jogszabály szerint az Oroszországban külföldi támogatással működő, politikai tevékenységet végző nem kormányzati szervezeteknek külföldi ügynökként kell nyilvántartásba vetetniük magukat az igazságügyi tárcánál.

Ellenkező esetben súlyos pénzbüntetést kell fizetniük. Pavel Csikov, az Agora vezetője (egyben az orosz emberi jogi tanács tagja) úgy tudja, hogy eddig egyetlen NGO sem regisztráltatta magát a tárcánál.

forrás: ma.hu