Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Exterde Tibor: - A Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületének vezetője szerint Lévai Katalin esélyegyenlőségi miniszter szereptévesztésben van akkor, amikor meg akarja oldani a türelmi zónák ügyét. Herczeg Zsolt kérdezte Földi Ágnest.

Földi Ágnes: - Hát igen, én azt hiszem, hogy az esélyegyenlőségi miniszter asszony azt a tényt nem veszi alapetően figyelembe, hogy a prostitúció 1999. szeptember 1. óta Magyarországon legális. Gyakorlatilag ő egy kis zavarban van azzal, hogy mi nem azt kérjük, hogy ő segítsen nekünk abban, hogy a prostitúciót legalizálják. Mi azt kérjük az esélyegyenlőség minisztériumától, ami a feladata is lenne, hogy teremtsen olyan átképzéseket, olyan oktatásokat, olyan körülményeket, ahol azok a prostituáltak, akik abba szeretnék hagyni a prostitúciót, vissza tudjanak illeszkedni a társadalomba. Esélyegyenlőség minisztériumának nem sok köze van ahhoz, hogy a New Yorki Egyezményt felmondják-e vagy nem, hiszen ez nem hozzá tartozik, ez a Belügyminisztériumhoz.

Herczeg Zsolt: - Mi lehet ön szerint most a megoldás? Végrehajtható lesz valaha is a türelmi zónákról szóló jogszabály?

Földi Ágnes: - Én abból indulok ki, hogy e hónap ötödikén a Belügyminisztériumban voltunk egy egyeztető ülésen, ahol elég sokan vettek részt és szinte az esélyegyenlőség minisztériuma kivételével mindenki egyetértett abban a tényben, hogy a prostitúciót minden körülmények között rendezni kell, szabályos mederbe kell beterelni, még akkor is, ha annak az lenne az ára, hogy a New Yorki Egyezményt részlegesen felmondaná a magyar állam.

Herczeg Zsolt: - Melyik részét kellene felmondani? Ugye itt az ellentmondás, a szembenállás a bordélyházak és a vígalmi negyedek létrehozásával kapcsolatban van.

Földi Ágnes: - Abban a pillanatban, mihelyt a bordélyház tilalom, felmondásra kerülne, gyakorlatilag abban a helyzetben lehetne rendezni a prostituáltak helyzetét. Hiszen ma az bűncselekménynek számít, hogyha valaki a prostituált részére épületet, ingatlant bocsájt a rendelkezésére. Miután köztudott mindenki számára, hogy a prostituáltak nem a társadalom gazdag rétegeibe tartoznak, akik maguknak fel tudnának építeni egy vígalmi negyedet, ebből kifolyólag ki kellene esnie a harmadik személynek, az elősegítőnek. És abban a percben rendezni lehetne ezt a kérdést.

Exterde Tibor: - Földi Ágnest, a Magyarországi Prostituáltak Érdekvédelmi Egyesületének vezetőjét hallották. Az Inforádió munkatársa ebben az ügyben keresi és várja a Belügyminisztérium válaszát is.