Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.
Habsburg György, a Magyar Vöröskereszt új elnöke szombati megválasztását követően úgy nyilatkozott, hogy az eddiginél erőteljesebben kíván lobbizni a szervezetért.
'Sokkal erősebben kell lobbizni a vöröskeresztért, a forrásokért, bel- és külföldön egyaránt, és én ezt nagyon szívesen meg is teszem' - mondta Habsburg György, akit a szervezet XI. kongresszusán Budapesten választottak meg a Magyar Vöröskereszt élére.

Az új elnök nagyon sajnálatosnak nevezte, hogy az elmúlt három évben jelentősen csökkent a vöröskereszt állami támogatása.

Habsburg György elmondta: a vöröskereszt elnökeként szorosabb kapcsolatokra törekszik a minisztériumokkal és a parlamenttel, mozgósítani fogja nemzetközi kapcsolatait, és mindent megtesz azért, hogy több társadalmi elismerést kapjon a szervezet.

'Nagy megtiszteltetés, hogy ilyen sok szavazattal választottak elnökké. A következő hetek, hónapok feladata lesz, hogy elmélyedjek a vöröskereszt munkájában' - tette hozzá.

Habsburg György 1993 óta él Magyarországon, magyar állampolgár, 1996 decembere óta a Magyar Köztársaság rendkívüli és meghatalmazott nagykövete.

A 123 éves múltra visszatekintő Magyar Vöröskereszt 1998 óta kiemelten közhasznú társaság, fővédnöke 1992 óta a mindenkori államfő.

A szervezet pénteken és szombaton tartotta XI. kongresszusát Budapesten. A tisztújító ülésen az országos küldöttek Habsburg Györgyöt választották a Magyar Vöröskereszt új elnökévé és Nemesvári Mártát, valamint Göndöcs Zsigmondot alelnökké.

A négyévente megrendezésre kerülő kongresszuson megválasztották az országos vezetőséget, az országos ellenőrző bizottságot, és az etikai bizottság tagjait.