Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.
Mv.: - Jó estét kívánok.
 
Mv.: - Ez az RTL Klub híradójának esti kiadása.
 
Mv.: - Öt hajléktalan halt meg az országban egy hét alatt a korán beköszöntött hideg miatt. Halálukat kihűlés okozta. A hajléktalanokkal foglalkozó civil szervezetek egyelőre nem tudják, hogy a következő hónapokban milyen krízis programokat tudnak finanszírozni.
 
Mv.: - Ennek az az oka, hogy az Egészségügyi Minisztérium által meghirdetett pályázat eredményét még nem kapták meg, és ezért nem tudtak szerződést kötni a programokra. A minisztérium egyik szakértője azt mondta, néhány nap múlva kiderül hogy mennyi pénzt kapnak a civil szervezetek, és azt is megígérte, hogy több hely lesz a hajléktalan szállókon.
 
R: - A fővárosban élő mintegy tízezer hajléktalanból háromezer-hatszáznak tudnak ágyat biztosítani a részben önkormányzati, részben civil működtetésű szállók. Ezek közül ezerháromszáz olyan ágy, amelyek csak éjszakára használhatók. Ennek egynegyede most veszélybe került.
 
Pelle József igazgató, Fővárosi Szociális Intézetek: - Meg kellene szüntetnünk, tehát így a működési engedélybe korlátozott férőhelyszám miatt meg kellene szüntetnünk mintegy háromszáz férőhelyet. A főváros úgy döntött, hogy ezt a határozatot nem hajtjuk végre.
 
R: - A Fővárosi Közigazgatási Hivatal határozata szerint ugyanis egyes szobák túlzsúfoltak, az ágyak mégis maradnak. Fenntartásukra az önkormányzati tulajdonú intézet az Egészségügyi Minisztériumnál pályázott, de eddig se ők, se a civil szervezetek nem kaptak választ, hogy az igényelt összegből mennyire számíthatnak. Pedig mondják, teát, meleg ételt osztani, vagy a krízis autót működtetni pénzbe kerül.
 
Guraly Zoltán szociológus, Menhely Alapítvány: - Nem tudjuk kiszámítani, hogy mennyi pénzt kapunk, és összességében azt sem tudjuk, hogy a fővárosban milyen programok fognak a téli hideg időszakban működni a hajléktalanok számára.
 
R: - Az egészségügyi tárca szerint viszont több hely jut majd a hajléktalanoknak, igaz a pályázatokra szánt összegből maradt pénz, pedig egyes információk szerint sok szervezet kevesebb pénzt fog kapni mint tavaly.
 
Ghiczy Gellért hajléktalanügyi szakreferens, EüM: - Azt sem titok, hogy pénz is maradt ebből a pályázati összegből, mert hogy, mert hogy a pályázatok színvonala nem érte el azt a szintet.
 
R: - Az Országos Rendőr-főkapitányság tájékoztatása szerint az utóbbi napokban öt ember fagyott meg az utcán Magyarországon.