Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.
Soros György magyar születésű Amerikában élő üzletember, a magyarországi demokratikus átmenet előkészítésében és sikere érdekében végzett tevékenysége elismeréséül vette át tegnap a Budapest díszpolgára címet Demszky Gábor főpolgármestertől.
A díszpolgári cím adományozásáról szóló okirat és az azzal járó érem átadásakor Demszky Gábor kijelentette, az elmúlt 13 évben Budapest nyitott világvárossá vált, és kevés ember tett ezért annyit, mint Soros György.
-- A nyílt társadalom prófétájaként -- alapítványain és programjain keresztül -- katalizáló szerepet játszott a bolsevik világrendszer lebontásában és játszik ma is a vallási, nacionalista és a piaci fundamentalizmusok elleni küzdelemben -- tette hozzá a főpolgármester.
Demszky Gábor hangsúlyozta, a budapesti székhellyel megalapított Közép-Európai Egyetem, valamint a Soros Alapítvány által támogatott programok, szerzők, művek, kutatások, intézmények és kiadványok Budapest kulturális életét radikálisan megváltoztatták.
Demszky Gábor utalt arra, hogy Soros György a kelet-európai politikai változások jelentőségét idejekorán felismerve 1984-ben hozta létre első alapítványát Budapesten, majd sorra alakultak a 'Nyitott Társadalomért' Soros Alapítványok Kelet- és Közép-Európában, amelyek hozzájárultak a térség nyitott társadalmainak létrejöttéhez.
-- Az én törekvésem az volt, hogy elősegítsem a szovjet rendszerbe tartozó országok zárt közösségből nyitott társadalommá való átalakulását -- fogalmazott a díj átvétele után Soros György.
Az üzletember elmondása szerint visszatekintve elégedett azzal, amit Magyarországon alapítványa elért.
Kifejtette, alapítványának tevékenysége egyre inkább a globalizáció problémáival kíván foglalkozni a jövőben, jeletette az MTI.