Ezt a cikket több mint 1 éve publikáltuk, ezért az itt megjelenő információk mára pontatlanok, elavultak lehetnek. A felmerülő hibákért, tévedésekért, elavult információkért nem vállalunk felelősséget.

Tiltakozás a TÁMOP-6.1.2/11-1 kódjelű pályázatok önkormányzatokat érintő, aggályos döntéshozatali eljárásával szemben

2013. február 08.

A vállalkozások júniusi határidővel pályáztak, a 616 értékelésen megfelelt pályázat mindegyike kapott támogatást, úgy hogy a TAMOP a keretüket közel háromszorosára emelte. Az önkormányzatok és civilek júliusi határidővel adtak be pályázatot, amelyből 1810 felelt meg az értékelésen. Ezekből 83, 'első napon' beadott pályázat nyert csak, a többiek nem. Az NFÜ - az Index nyomozását követve - beismerte, hogy ez a 83 pályázat szabályellenesen lett támogatva, mivel szabálytalanul adták be a pályázatot. Tehát egyetlen szabályosan pályázó önkormányzat vagy civil sem kapott támogatást!

Az ügyben a Goodwill Consulting írt egy levelet a miniszterelnöknek (http://www.gwconsulting.hu), amelyet támogatásra javasolunk, illetve az alábbi levelet fogjuk elküldeni február 12-én. Ezért kérjük a folyamat felülvizsgálatát és a keret jelentős megemelését.

Két cikk háttérként:
http://index.hu/gazdasag/2013/02/05/tamop-ugy/
http://tozsdeforum.hu/gazdasag/tobbet-kaphat-az-egeszsegnevelo-program/

üdvözlettel a kezdeményezők

  • Farkas István ügyvezető elnök, Magyar Természetvédők Szövetsége
  • Kiss József elnök, Holocén Természetvédelmi Egyesület
  • Szalay Tímea elnök, Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület
  • Molnár Antal elnök, Zöld Kör – a Föld Barátai Magyarország tagja

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Dr. Orbán Viktor miniszterelnök úr részére
Budapest

Tisztelt Miniszterelnök Úr!

Sürgősen kérjük az Ön, illetve a Fejlesztési Kabinet döntését a „TÁMOP-6.1.2-11/1 Egészségre nevelő és szemléletformáló életmód programok - lokális színterek” pályázati programmal kapcsolatban. Kérjük, vizsgálja meg a lebonyolítás jogszerűségét, az esélyegyenlőség érvényesülését, és emeljék meg a pályázati kiírásra allokált keretet, hogy jelentősen több önkormányzati és civil pályázó kaphasson támogatást az egészségnevelési célokra.

A fenti programra az önkormányzatok és civilek 1810 olyan pályázatot adtak be tavaly júliusban, amelyek megfeleltek a tartalmi és formai értékelésen, de közülük csak 83 – „első nap beérkezett” - pályázatot támogatott a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség. Erről a 83 pályázatról a napokban kiderült, hogy szabályellenesen lettek támogatva – az NFÜ tájékoztatása szerint (!) -, mivel nem a pályázati kiírásnak megfelelő módon nyújtották be a pályázatukat. Így egyetlen egy önkormányzat vagy civil szervezet sem kapott támogatást, amely pályázatát szabályosan nyújtotta be.

Ezzel szemben az NFÜ támogatta az összes, vállalkozások által benyújtott pályázatot (616 projekt), amely az értékelésen megfelelt, pedig ezek nem egy-két nap alatt, hanem több mint két hét alatt érkeztek be. A vállalkozások projektjeinek támogatása az adott keret többszörösére emelésével akkor történt meg, amikor már tudott volt az önkormányzati és civil pályázatok jelentős túl igénye.

Elfogadhatatlannak tartjuk a szabályokat betartó önkormányzati és civil pályázók diszkriminációját, amely jogellenes és súlyosan veszélyezteti a kormány szervei iránti közbizalmat. Elfogadhatatlannak tartjuk több ezer polgármester, önkormányzati képviselő és dolgozó, szakértő, civil szervezeti vezető és aktivista munkájának semmibevételét. Emellett teljesen érthetetlen az NFÜ eljárása abból a szempontból is, hogy nem támogat rajtrakész, gyorsan lebonyolítható projekteket, amikor országunkat az veszélyezteti, hogy nem tudjuk lehívni az Európai Uniós forrásokat teljes mértékben.

A fentiek miatt kérjük a pályázati eljárás felülvizsgálatát jogi, szakmai, esélyegyenlőségi és ésszerűségi szempontból. Kérjük Önt a keretösszeg jelentős módosítására, csatlakozva a Goodwill Consulting döntéshozóknak írt leveléhez is. Nyílt levelünkhöz mellékeltük az első csatlakozók listáját, amelyet bővülés esetén folyamatosan megküldünk Önnek.

Budapest, 2013. február 6.

Üdvözlettel, a kezdeményező szervezetek nevében

Dr. Farkas István ügyvezető elnök, Magyar Természetvédők Szövetsége
Kiss József elnök, Holocén Természetvédelmi Egyesület sk.
Szalay Tímea elnök, Csalán Környezet- és Természetvédő Egyesület sk.
Molnár Antal elnök, Zöld Kör – a Föld Barátai Magyarország tagja sk

Kapják:

Dr. Lázár János Miniszterelnökséget vezető államtitkár
Dr. Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter
Németh Lászlóné nemzeti fejlesztési miniszter
Petykó Zoltán a Nemzeti Fejlesztési Ügynökség elnöke
Dr. Dóczi Gergely a Humán Erőforrás Programok Irányító Hatóság IH vezetője

A fenti levélhez, illetve egyben a Goodwill Consulting leveléhez (http://www.gwconsulting.hu) csatlakozó szervezetek felsorolása (2012. február):


Címkék
részvétel, operatív programok, munkavállalás