Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.
Budapest, 2002. március 11. (MTI) - Megalakulásának tízéves évfordulóján ünnepi közgyűlést tartott a Magyar Újságírók Szövetsége (MÚK) hétfőn Budapesten. Mádl Ferenc köztársasági elnök levélben üdvözölte a résztvevőket. Az eseményen megjelent valamennyi magyarországi bejegyzett újságíró szövetség
elnöke is.
Kósa Csaba, a MÚK elnöke felidézve a kezdeti idők történéseit, megelégedéssel állapította meg, hogy az 1992-ben létrejött újságíró közösség életképesnek bizonyult.
- Nemcsak a politikai életben kívánatos a pluralizmus, hanem a médiában is, és amikor úgy döntöttünk, hogy megalakítjuk a Magyar Újságírók Szövetségét, akkor jót tettünk a magyar újságírásnak és a magyar újságíró társadalomnak - mondta az elnök.
Kósa Csaba megemlítette: szervezetüket felvették a Nemzetközi Újságíró Szövetség tagjai közé, sikeresen működik a Móricz Zsigmond újságíró iskola, és tagjaik kiváló munkát végeznek a vidéki szerkesztőségekben.
Az elnök örvendetesnek és követendőnek mondta a különböző újságíró szervezetek között kialakult együttműködést, és utalt arra, hogy sikerült közös etikai testületet létrehozni.
- Kamarai szerveződésre lenne szükség, és jó lenne, ha az újságírók 55 éves korukban kérhetnék nyugdíjaztatásukat közölte az elnök.
Kósa Csaba elmondta: 2002-től megoldódik az újságírók és családtagjaik kedvezményes üdültetésének kérdése és egészségügyi ellátása, miután négy újságíró szervezet - a MÚOSZ, a MÚK, a Sajtószakszervezet és a Magyar Katolikus Újságírók Szövetsége (MAKÚSZ) megegyezett az államtól kapott balatoni
ingatlan közös hasznosításában.
Az elnök véleménye szerint sajnálatos módon Magyarországon nincsenek szakmai műhelyek, és ezek nélkül akadozik a fiatal újságírók nevelése.
Az ünnepélyes közgyűlésen módosították az alapszabályt és átadták a Petőfi Sándor Sajtószabadság-díjakat.
Az elismerésben részesült Bertha Zoltán esszéista, Paulus Alajos filmrendező és Szalai Csaba újságíró.
Bartalis Imre és Barcs János nyugdíjas újságírók, Faragó Károly, a Varsányi Fórum főszerkesztője, Szitányi György újságíró és Szűcs Béla Albert, az Ácsi Fórum főszerkesztője a Sajtószabadság Alapítvány különdíját