Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

A Civil Kollégium Alapítvány közösségszervező pályázati felhívása

A kezdeményezés szervesen kapcsolódik a Civil Kollégium Alapítvány 2010-óta tartó országos közösségszervező szakmai építkezéséhez, melynek idei pályázati felhívása is a társadalmi önszerveződést, a helyi közösségek érdekérvényesítését kívánja erősíteni. Azoknak a közösségszervezési programoknak a pályázatát várjuk, amelyek közösségi válaszokat kínálnak a helyi társadalmi és gazdasági folyamatok kihívásaira, aktív figyelemmel kísérik, ellenőrzik a helyi intézmények munkáját, biztosítják azok civil kontrollját. Azok a programok kapnak támogatást, amelyek látható és a helyi közösség számára érezhető módon változást akarnak elérni és segítik a közösségi érdekérvényesítést. Átláthatóvá és elszámoltathatóvá tennék a helyi döntéshozók, intézmények (pl. oktatási, egészségügyi, közlekedési, kulturális) és szolgáltatások működését, a helyi adók felhasználását, a közbeszerzési eljárások tisztességét annak érdekében, hogy megteremtsék a döntéshozatalban való hatékony egyéni és csoportos részvétel lehetőségét, alakítsák a döntéseket, és ezáltal segítsék a szegénységben és kirekesztettségben élők érdekeinek érvényesülését is.

A felhívásra magyarországi, 10,000 főnél nagyobb városban működő civil szervezetek vagy önszerveződő, informális csoportok jelentkezhetnek. A pályázat keretében két különálló kategóriában (és adatlapon) lehet pályázni.

  1. Közösségi szervezeteknek: az első kategóriában olyan szervezetek, csoportok jelentkezését várjuk, melyek már rendelkeznek tapasztalattal, eredményekkel a társadalmi önszerveződés, érdekérvényesítés területén, és biztosítani tudják a támogatás elnyerése esetén főállású közösségszervező alkalmazását.
  2. Haladó közösségszervezőknek: a második kategóriában olyan közösségszervezők jelentkezését várjuk, aki legalább egy éve közösségszervező tevékenységeket folytatnak, csoportjuk bővülő tagsággal rendelkezik, kampányt terveztek és lebonyolítottak, vállalják a közösen kijelölt ügyekben való team– és kampánymunkát.

Az 1. pontban pályázóknak be kell mutatniuk azt a helyi problémát, problémakört, amelyre megoldást keresnek, és elképzeléseiket arról, miként tudnak hatékonyan fellépni a problémák megoldása érdekében, és a helyi probléma országos vetületét is ismertetniük kell.

A 2. pontban pályázóknak be kell mutatni eddigi munkájukat és azt a problémát, problémakört, ügyet, mellyel foglalkozni kívánnak, továbbá az ezek megoldására irányuló elképzeléseiket.

Pályázatokat elsősorban vidéki városokból várunk. Az elbírálás során továbbá előnyben részesülnek:

  • A szegénységben és kirekesztettségben élők bevonásával megvalósuló programok.
  • A (helyi) infrastruktúra és (szociális) szolgáltatások fejlesztésére irányuló programok.
  • A lakhatás, oktatás javítását célzó kezdeményezések.
  • Környezetvédelmi kezdeményezések.

A szervezeteknek, csoportoknak, egyéneknek nyújtott támogatás keretében, a kiválasztott 7-14 közösségszervezési program közösségszervezőjének a CKA fedezi képzésének költségeit, továbbá 24 hónapos időtartamra a személyi költségeit és a szervezéshez szükséges programköltségek egy részét.

A pályázatok leadásának határideje: 2019. november 25. (éjfél).

A CKA fenntartja a jogot jelen pályázati program indoklás nélküli visszahívására, amelyről legkésőbb december 4-ig tájékoztathatja a pályázókat.

További információ és adatlap kérése:
kozossegszervezes@cka.hu – www.cka.hu

forrás: cka.hu