Az Európai Szolidaritási Testületről

Az Európai Szolidaritási Testület támogatásával szervezetek és intézmények 18-30 éves önkénteseket fogadhatnak külföldről vagy Magyarországról. Lehet hosszabb, egyéni önkéntes projektet megvalósítani, vagy rövidebb, 10-40 főből álló csoportos önkéntességet. A támogatási kérelem benyújtásához minőségi tanúsítványra van szükség. A Tempus Közalapítvány szervezeti támogató programja többek között a tanúsítvány megszerzésére és az önkéntesek fogadására készíti fel a részt vevő szervezeteket. 

A szervezeti támogató programról

támogató program keretében a nemzetközi önkéntesség területén nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek segítenek szervezeteknek az önkéntesfogadásra való felkészülésben. A program során a szakember a szervezet igényeinek megfelelő támogatást nyújt, hogy a szervezet fel tudjon készülni a minőségi tanúsítvány megszerzésére és az önkéntesek fogadására olyan kérdéseket körül járva, mint:

  • Milyen tevékenységekbe lehet bevonni önkénteseket?
  • Hogyan kell megszervezni a szállást, az étkezést (a pályázati támogatás felhasználásával)?
  • Mi a mentor feladata? Hogyan tudja segíteni a fiatal tanulási folyamatát?
  • Hogyan tudnak felkészülni az interkulturális légkörre a szervezetben? stb.

A támogató program hossza maximum 20 kontaktóra, maximum 12 hónapra elosztva.

A szervezeti támogató programban való részvétel ingyenes, a jelentkezés folyamatos. 

További részletek és jelentkezés: ITT

Miért érdemes szervezetként vagy intézményként pályázni? Mert a szervezet…

Nemzetközi kapcsolatokra tehet szert

Külföldi fiatalokkal és szervezetekkel működhet együtt, amiből nemcsak a szervezet profitál, hanem a helyi közösség is színesebbé válhat az interkulturális hatásoknak köszönhetően. A szervezet helyi és európai szinten is elismertebbé válhat így.

Hozzájárulhat a fiatalok fejlődéséhez

A szervezet egyedi fejlődési lehetőséget nyújt azon fiatalok számára, akivel önkéntesfogadóként dolgozik együtt.

Egy lelkes csapattaggal és új látásmóddal is gazdagodhat

Lelkes, külföldi vagy hazai fiatalokkal együtt dolgozva új ötletekkel, új képességekkel, új munkamódszerekkel gazdagodhat a szervezet, ennek hatásaként pedig kreatívabbá és innovatívabbá válhatnak a munkatársak. 

Fenntartható megoldásokkal tehet a fenntarthatóságért

A program prioritásai között szerepel a zöld célok támogatása az európai zöld megállapodással összhangban. Pályázóként a szervezet zöld projektmenedzsment-módszereket ismerhet meg, és a fenntarthatóságot támogató tevékenységeket is megvalósíthat. 

Inkluzív társadalmat építhet

A szervezet a program támogatásával olyan kevesebb lehetőséggel rendelkező fiatalokat is külföldi élményekhez és izgalmas fejlődési lehetőséghez segíthet, akik másképp ezt nem engedhetnék meg maguknak. Emellett a társadalmi befogadás erősítése a projekt témája is lehet, kapcsolatot teremtve a társadalom marginalizált csoportjai és a társadalom fejlesztéséért tenni akaró fiatalok között.

Forrás: szolidaritasitestulet.hu