Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

KÖSZÖNTJÜK Az adhat.hu 1%-OS OLDALÁN!

 

Az egyszázalék gyűjtése/fogadása

2014-ben a törvény értelmében 1%-ot felajánlani annak a civilszervezetnek, (köz)alapítványnak, egyesületnek lehet, mely legalább 2 éves (azaz 2012. január 1. előtt alakult meg hivatalosan).

A rendelkezés

A civilszervezetek és a törvényben nevesített intézmények javára a 11 jegyű adószámmal, az egyházak, vagy a Kiemelt Költségvetési Előirányzat javára 4 jegyű technikai számmal lehet rendelkezni.

A civilszervezetek számára az adófizetők az adócsomag részét képező nyilatkozaton, vagy egy külön papírlapon rendelkezhetnek, de semmi akadálya sincsen annak, hogy a civilszervezet előre kitöltött nyilatkozatot, nyomtatványt adjon potenciális támogatójának. A rendelkező nyilatkozatok beadási határideje:

  • február 17. egyszerűsített adóbevallást választók (de az 1%-os nyilatkozat utóbb is utánküldhető május 20-áig!)
  • február 25. egyéni vállalkozók 
  • május 20. önadózók

Aki a munkáltatójának adja le a nyilatkozatát, annak a munkáltató által kijelölt időpontig kell odaadnia a nyilatkozatot, de idén is igaz, hogy ha valaki ezt elfelejti, vagy kicsúszik valamelyik határidőből, akkor május 20-áig bárki elküldheti egy külön borítékban is a nyilatkozatot.

Jogosultság az 1%-ra

Amennyiben egy civilszervezet számára 1%-os felajánlás érkezik, a NAV arról tájékoztatást küld a szervezet számára, és felszólítja, hogy nyilatkozzon arról a NAV honlapjáról letölthető adatlapon, hogy az 1% kiutalására jogosult.

Az 1% felhasználása

Amennyiben az adófizető fölajánlotta 1%-át, és az NAV-tól nem kapott olyan értesítést, hogy valamilyen okból nem tudták érvényesíteni felajánlását, akkor 1%-a eljutott a célszervezethez. A civilszervezetek a kapott 1%-ot alapvetően cél szerinti tevékenységükre, de az összeg 25%-át működési költéseikre is fordíthatják. A kapott 1%-ot egy bizonyos ideig (max. 3 év) tartalékolhatja is a szervezet. A civilszervezeteknek egy, a NAV oldaláról letölthető adatlapon kell nyilatkozniuk arról, hogy mire használták fel az 1%-ot. Ezen nyilatkozatokat az Emberi Erőforrások Minisztériuma a civileknek szóló információs honlapján ingyenesen teszi elérhetővé.

A száz, legtöbb 1%-ot gyűjtő szervezet listája

Ha további információk érdeklik az 1%-ról, vagy esetleg nem talált meg minden szükséges információt oldalainkon, akkor tekintse meg a NAV e témában szerkesztett segítő összefoglalóit is: