Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Javított és átdolgozott (harmadik) kiadása elektronikusan is hozzáférhető.
Bővebben a Közösségfejlesztők Egyesületének
honlapján.

*******************************

A kötet 2005. őszén megjelent (e listán is ismertetett) első kiadása nagyon gyorsan elfogyott, most végre itt van a második, sok tekintetben megváltozott kiadás. Az alábbiakban az Indymedia (
www.indymedia.hu) olvasókörének ajánlója, amely mindenekelőtt az új kiadást veti össze a régivel.
 
A Rajtunk múlik c. könyv megírásakor a szerzők kiindulásának alapját S. Alinsky útmutatója adta: A civil szervezkedés ábécéje. Az ő könyve talán nem is igazán erről szól, átfogóbb és radikálisabb, szervezett részvételről, a Rajtunk múlik! az első lépésekről. Közérthető nyelven, egyszerű, lépésről-lépésre követhető módon szeretné a füzettel cselekvésre bátorítani a lakosság azon részét is, akik úgy érzik, egyedül csak az ő szemüket, jó ízlésüket bántja valami. Ha belevágnak, és követik az útmutatást, hamarosan rájönnek, hogy nincsenek egyedül, és nem is olyan gyengék, de az első lépést meg kell tennie valakinek.
 
A javított kiadáskor a szerzők nem törekedtek lényeges változtatásra, de amivel talán mégis teljesebb lett a kötet, az a következőképpen foglalható össze:
 
(1) A könyv még bátorítóbb lett, leginkább praktikus tanácsai által.
Milyen tipikus helyzetekben találhatja magát az ember és csoportja, ha kezdeményez. Milyen praktikus szervezési és kommunikációs munkának kell megelőznie a tényleges akcióidőszakot. Az új és addig nem tapasztalt helyzetekre való felkészítést szolgálja a kényelmetlen, ám de praktikus kérdések felvetése is (pártokkal való kapcsolat, lobbi, hatalmi játszmák természete stb.), melyek megválaszolására fel kell készülnie a csapat tagjainak. Még több példa támasztja alá, hogy van remény, van esély, és vannak megoldások még a kilátástalannak tűnő helyzetekben is. Sőt, ezek néha pofonegyszerű, kézenfekvő és nem túl költséges eljárások.
 
(2) Praktikusabb lett a könyv. Több új kérdést vet fel (politika, sajtó, civil kapcsolatok stb.) és többet alaposabban tárgyal (belső erőforrások, kommunikáció, feladatmegosztás stb.), melyek átgondolása nélkül nem szabad nekiállni a munkának, és sokszor a siker, az eredményes akció zálogai. Sok új apró, de nagyon gyakorlatias kérdést vet fel, szervezési lépést ajánl (sajtószervezés, sajtótájékoztató szervezése, levezetése stb.).
 
(3) Előremutatóbb lett, miszerint már a munka elején gondolni kell a jövőre, és meg kell tervezni hosszútávon is a célkitűzéseket, vagy világossá kell tenni mindenki számára, hogy ez egy alkalmi szövetség (működő civil szervezetekkel, kezdeményezésekkel való együttműködés és/vagy önálló munka stb.).
 
(4) Bővült a helyben elérhető segítők száma, szakmai szervezetekkel és a közösségi kezdeményezéseket támogató országos hálózat tagjaival.
 
A kiadó, a Közösségfejlesztők Egyesülete is hozta a formáját, és a csigaházából kibújni készülőket nyugtatták meg, hogy annak, aki nem akarja, nem kell a barikádra állnia személyesen, és nem feltétlenül kell számos neves szakértőt ismernie, de még a jogszabályokat sem kell kívülről fújnia ahhoz, hogy megtegye az első lépést. Erre való a csapatmunka, ha sokféle embert meg tud szólítani az érintettség okán, akkor biztosan összeadódik az a tudás, az a kapcsolatrendszer, amire szükségük lesz.
Szeretnék felhívni az emberek figyelmét arra, hogy a látszat ellenére nincsenek egyedül. Vannak civilszerveztek, vannak civil szakértők, vannak elkötelezett szakemberek, és nem csak a pénz beszél... rajtunk múlik!
Szabad állampolgárrá lenni!
 
Székely közösségfejlesztő metodikában a közösség általi fejlesztés folyamatát három szakaszra osztják: moccantás - riogatás - áramoltatás. Ez a könyv a moccanást hivatott szolgálni. Aztán ha már elindult az autó, és van értelme kormányozni, jöhet a következő lépés.
 
Hibául annyit lehet felróni, hogy érthetetlen módon nem tüntették fel a borítón, hogy egy javított, bővített kiadással van dolgunk.
 
Szerzők: Bodorkós Barbara, Kajner Péter, Kovács Edit, Peták Péter, Péterfi Ferenc. A javított kiadásban közreműködött: Vay Márton.
 
102 oldal, ingyenes.