Az Európai Unió hétéves fejlesztési ciklusokban különböző területeken támogatja a tagállamokat. Ennek során uniós előírás, hogy a pénzek elkötésének felügyeletére ún. monitoring bizottságokat kell felállítani.

A 2021-2027-es fejlesztési ciklusban a bizottságokban helyet kaptak független civil szervezetek is, melyek feladata az Európai Unió Alapjogi Chartájában felsorolt alapvető jogok érvényesülésének védelme, az operatív programok előrehaladásának ellenőrzése.

Mi lehet a nem kormányzati tagok szerepe a monitoring bizottságokban? Hogyan működnek a gyakorlatban, mekkora hatással tudnak lenni a fejlesztésekért felelős szervekre? Van-e lehetőség valódi érdekképviseletre, és hogyan tud bekapcsolódni ebbe a munkába a hazai civil társadalom? Egyáltalán: miért fontos, hogy szerepet vállaljanak?

A monitoring bizottságok szinte láthatatlanul végzik munkájukat a magyar nyilvánosság és a civil társadalom előtt is. Kerekasztal beszélgetésünkön a nem kormányzati szervezeti tagok szerepét és lehetőségeit járjuk körbe jelenlegi monitoring bizottsági tagokkal.

A beszélgetés résztvevői:

Faragó Melinda (Mozgáskorlátozottak Egyesületeinek Országos Szövetsége)

Kerpely Klára (WWF Magyarország Alapítvány)

Nun András (Autonómia Alapítvány / Egalipe Hálózat)

Pósfai István (K-Monitor)

Moderátor: Gerencsér Balázs (NIOK Alapítvány)

A részvétel regisztrációhoz kötött, regisztráció ezen a linken.

Időpont: 2024. február 23., péntek 14:00 - 16:00

Helyszín: Európa Pont (Budapest, Lövőház u. 35.)

A program az Európai Unió finanszírozásával valósul meg.

Az eseményen elhangzottak nem feltétlenül egyeznek meg az Európai Unió vagy az Európai Oktatási és Kulturális Végrehajtó Ügynökség (EACEA) hivatalos álláspontjával, valamint nem feltétlenül tükrözik az Európai Bizottság Magyarországi Képviselete álláspontját.