Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Az Együttható Egyesület konferenciát szervez LOOSE ENDS – "...HIÁBA JÁRTUNK, CSAK MEGBUKTUNK" NEM-FORMÁLIS PEDAGÓGIA ROMA FIATALOK INTEGRÁCIÓJÁÉRT címmel

Konferencia dátuma: 2023. február 16.

Időtartama: 10:00 -17:00

Helyszín: MagNet Közösségi Ház, 1062 Budapest, Andrássy út 98.

A helyszín akadálymentes, a program alatt kávészünettel és szendvicsebéddel készülünk a résztvevőknek. A programon való részvétel ingyenes de regisztrációhoz kötött itt:

https://forms.gle/yNMRUKNXUDGQwdj38

A konferenciáról

Az egész napos konferencián szociális, és pedagógiai területről érkező szakemberek tartanak előadásokat, workshoppokat, akiknek munkássága kapcsolódik a roma fiatalok társadalmi befogadásához, annak gazdasági, társadalmi vetületéhez. Kiemelt témáink a szegénység és marginalizáció, a diszkrimináció, az identitás-integráció-asszimiláció, továbbá az ifjúsági munka, nem formális pedagógia enyhítő válaszai erre.

A konferencia az Erasmus+ által támogatott Loose ends stratégiai partnerségi projektünk záróeseménye. A partnerség az Együttható Egyesület (Budapest), a Nevo Parudimos (Resita, Románia) és a RROMA (Észak-macedónia) szervezetek között korábbi LEADNFL projektünk folytatásaként jött létre. A Loose Ends projektet az Erasmus+ ifjúság program támogatásával valósítjuk meg,

A projekt eredményeinek európai szintű terjesztését célozza a szakmai konferencia-sorozat a projekt partnerországaiban, melynek jelen konferencia is része.

A Loose Ends projektről

Jelen projektünkben az iskolai szegregáció egy speciális helyzetét akartuk mélységében megismerni.

A HatásPont tanoda tanulói összetétele tovább változott, napjainkra szinte kizárólag roma és/vagy sajátos nevelési igényű gyerekek alkotják a közösséget, az elégtelen finanszírozás és a ránk vonatkozó hatályos jogszabályok miatt. Pedig a tanodás gyermekek jelentősebb része mindig is szegény volt. Megfigyeltük, hogy a rendszeres gyermekvédelmi kedvezményből kiszorultak azok a családok, ahol legalább egy bejelentett kereső van, és a szülők együtt élnek. Megemelkedett a szegregátumokból érkező tanulók száma a tanodában, és ezzel párhuzamosan elvesztettük azokat a gyerekeket, akik nem romák, és/vagy nem szegregált körülmények között élnek. Lényegében a szolgáltatásban csak olyan nem roma gyerekek maradtak, akik SNI státuszúak és/vagy súlyosabb fogyatékossággal élnek.

Az új tanodás gyerekekkel és családtagjaikkal való beszélgetések ráirányították figyelmünket arra, hogy a szüleik többsége 30 év alatti, és legalább egyik, de számos esetben mindkét szülőjük, sőt a szélesebb felnőtt rokonság is, valamikor a helyi gyógypedagógiai iskola tanulója volt. Mivel ifjúsági szervezet vagyunk, és életkorukat tekintve elvileg maguk a szülők is bevonhatók ifjúsági programokba, tudni szerettük volna, hogy milyen eszközökkel lehetne megszólítani őket.

A kutatásban többféle módszert alkalmaztunk azért, hogy a kapott adatok megbízhatóságát javítsuk:

  • félig strukturált interjúk önmagukat romának valló fiatalokkal,
  • kérdőív felépítésű kutatási napló, amelyet az interjúkészítő töltött ki az interjút követő megfigyelései alapján,
  • helyszínfotók, amelyeket az interjúztatók készítettek
  • rajz, amelyet az interjú keretében minden interjúalany elkészített az interjú egy kérdése kapcsán.ű

Országonként legalább 25 félig strukturált interjút vettünk fel hólabda módszerrel. Magyarországon Heves megyében, Romániában Krassó-Szörény megyében, Észak-Macedóniában Kratovóban zajlott a kutatás. A záró kutatási jelentésben a 75 interjú tapasztalatait össszegezzük. Interjúalanynak olyan személyeket választottunk, akik megfeleltek az alábbi kritériumoknak:

  • 16-30 év közötti önmagukat romának vagy hátrányos helyzetűnek valló fiatalok,
  • valamely életszakaszukban gyógypedagógiai oktatásban részesültek.

A projektről több információ a projekt honlapján : https://egyutthato.eu/loose/indexHU.HTML#conference

Kontakt: info@egyutthato.eu ;
+36 1 797 26 54