Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

miután Nyitrai Zsolt kiemelt társadalmi ügyekért felelős miniszterelnöki megbízottal diabétesszel élőket támogató szervezetekkel egyeztetett csütörtökön.

A döntés értelmében a társadalombiztosítás befogadja, azaztámogatja a szöveti cukor mérésére alkalmas szenzort, egyes eszközöknek magasabb lesz a tb-támogatása, felülvizsgálják a gyerekek otthongondozási díjának (gyod) feltételeit, és évente 100 millió forintos pályázatot írnak ki diabéteszesekkel foglalkozó civil szervezeteknek- tette hozzá. Megjegyezte, az intézkedések részleteinek kidolgozásához kérték a találkozón a szervezetek segítségét.

Az államtitkár kiemelte: ezek mellett hosszú távú feladatok is vannak, például az, hogy az 1-es típusú diabétesszel élő gyerekek számára minden feltétel adott legyen ahhoz, hogy biztonságosan részt vehessenek a köznevelésben és a közétkeztetésben, a pedagógusok pedig ehhez megfelelő képzést kapjanak.

Novák Katalin hangsúlyozta:

Magyarországon több ezer gyerek él 1-es típusú cukorbetegséggel, őket és családjaikat segíteni kell.

Ehhez szoros együttműködésre van szükség az egészségügy, az oktatás és a szociális terület, valamint az érintett társadalmi szervezetek között.

forrás: origo.hu