Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Jövőre az uniós támogatású programok költségvetése terén 15%-os növekedés várható, ami a pályázatok számának további emelkedésében is megmutatkozik majd.

Közös európai színtér – így jellemezte Tordai Péter, a Tempus Közalapítvány igazgatója azt a nemzetközi platformot, ahol az intézmények, a tanárok és a diákok egyenrangú felekként tanulhatnak egymástól az együttműködések, illetve a megvalósított projektek segítségével. A közalapítvány által kezelt programok ehhez strukturált formában biztosítanak uniós és hazai forrásokat, az elmúlt húsz év alatt összesen 310 millió eurót.

A közalapítvány nem egyszerű adminisztratív szerepet tölt be a pályáztatás terén, hanem olyan tevékenységeket végez, amelyben a pályázók proaktív szakmai támogatása is kiemelten fontos – a külföldi partnerek megtalálásától, a projekt ötletek kidolgozásán át, a szakmai monitoringig és az eredmények terjesztéséig. Ezáltal tudják biztosítani a források magas kihasználtságán túl a kiemelkedő színvonalat is a projektekben.
Emellett képzések szervezésével, uniós szakpolitikai kérdésekkel kapcsolatos információátadással és új oktatási módszerek, trendek bemutatásával segítik az oktatás területén a tudásmegosztást.

Tordai Péter hangsúlyozta, hogy a nemzetközi együttműködések valójában csak eszközt jelentenek: a közalapítvány elsődleges célja az elmúlt 20 évben  az oktatás és képzés minőségének fejlesztése volt. A projektek ugyanis nem csak egy-egy pályázat sikeres megvalósításáról szólnak, hanem hozzájárulnak a diákok készség- és kompetenciafejlesztéséhez, a tanári szakma megújulásához, a pedagógusok motiváltságának növeléséhez és az intézmények nemzetköziesítéséhez egyaránt.

„Ezt a folyamatot segítette az a 15.000 projekt és 165.000 mobilitás, amelyet általunk valósítottak meg az oktatással és képzéssel foglalkozó hazai intézmények és szervezetek az elmúlt húsz évben” – mondta az igazgató. Hozzátette, hogy a jelenleg több mint tízezer fő nemzetközi tapasztalatszerzését támogató Erasmus+ program tekintetében további emelkedés várható. A program költségvetése jövőre 15%-kal nő, ami a pályázatok számában is bizonyára megmutatkozik majd.

A közalapítvány új kihívások előtt áll, hiszen az utóbbi években elindult programoknak köszönhetően továbbléptek az európai színtérről a globális együttműködések területére. Ezt támogatja az uniós Erasmus+ mellett a Campus Mundi és a Stipendium Hungaricum program is.

Az eredetileg a Phare uniós felzár­kóztatási program felsőoktatási komponensének (Tempus) hazai koordinálására létrehozott programiroda 1996-ban kapott jogi önállóságot. A feladatkör rohamosan bővült, először a közép-európai felsőoktatási csereprogrammal (CEEPUS), illetve az európai uniós Erasmus programmal. Majd 1998-ban az EU közoktatást támogató Comenius, egy évvel később pedig a szakképzési Leonardo program is a közalapítványhoz került. Így hamar kialakult az oktatás minden szintjét és alágazatát lefedő tevékenységkör.

Mára az Emberi Erőforrások Minisztériumának háttérintézményeként működő Tempus Közalapítvány koordinálja a legnagyobb volumenű ösztöndíjprogramok – Erasmus+, Campus Mundi, Stipendium Hungaricum – megvalósítását is. További információ: www.tka.hu