Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

Budapest, 2011. február 19., szombat (OS)

1991-ben Polcz Alaine közreműködésével alakult meg a Magyar Hospice Alapítvány, mely céljainak megfelelően a rákbetegek számára elviselhetővé és emberhez méltóvá teszi életük utolsó szakaszát. Intézményünk alaptevékenysége a fájdalomcsillapítás, a betegek méltóságának utolsó pillanatig való megőrzése, családjuk pszichológiai támogatása.


A palliatív, azaz fájdalomcsillapító egészségügyi hospice szolgáltatás iránt egyre nagyobb a társadalom igénye, miközben fenntartását és működtetését egyelőre csak kis részben támogatja az Országos Egészségpénztár. A jubileumi évben a Magyar Hospice Alapítvány a szolgáltatás ismertségének elterjesztésére, nemzetközi
és hazai szakmai képzésekre, s nem utolsó sorban a társadalom további érdeklődésének fenntartására kíván fókuszálni.
Ezt szolgálja – az egészségügyi szakmai program mellett – a 2007 óta működő Nárcisz program. A tavaszi, országszerte megrendezett, népszerű Nárcisz futással, az őszi közös nárcisz ültetési akciókkal ezrek figyelme fordul a palliatív kezelés fontosságára. Külön pedagógiai program foglalkozik a fiatalok érdeklődésének
felkeltésével az emberi méltóság, a szolidaritás ügye iránt.
A Magyar Hospice Alapítvány költségei 60%-t adományokból és pályázatokból kénytelen fedezni. Működésünk az évente nekünk kínált 1% adó nélkül ellehetetlenülne. Művészek, közéleti személyiségek, cégek, üzletemberek állnak mellénk, hogy betegek százainak nyújthassunk méltó egészségügyi, testi és lelki ellátást, támaszt.
Több mint 100 képzett önkéntes segíti a hospice munkát. 2010-ben az Év önkéntese díjat is alapítványunk önkéntese kapta.


Kiadó: Magyar Hospice Alapítvány