Ezt a cikket több mint egy éve publikáltuk. Mindent megteszünk, hogy naprakész információt szolgáltassunk oldalunkon, de előfordulhatnak elavult információk korábbi bejegyzéseinkben.

450 dél-amerikai és európai civil szervezet, köztük 44 magyar követeli az Európai Unió döntéshozóitól, hogy állítsák le az EU-Mercosur szabadkereskedelmi egyezmény elfogadásának folyamatát – írja a Mérce. A Buenos Aires Times többet meg is nevez a szervezetek közül: közöttük van például a Greenpeace, az Attac és az Oxafam is. Ugyanezért aláírásgyűjtést indított a Magyar Természetvédők Szövetsége, a Fridays for Future Budapest, a Karátson Gábor Kör és az Éghajlatvédelmi Szövetség is.

Az EU–Mercosur szabadkereskedelmi egyezményről két évtizdenyi tárgyalás után2019-ben született megállapodás. Az unióban jelenleg a tagállamok, azaz az Európai Tanács és az Európai Parlament jóváhagyására vár az egyezmény.

Míg támogatói üdvözlik az egyezményt a piacok megnyitása miatt, ellenzői szerint ez nem csak hátrányosan érintené az európai gazdákat, de az itt már betiltott növényvédőszerek is újból bejutnának a kontinensre. A Mérce idéz egy, a francia kormány által rendelt felmérést is, amely szerint az európai igény a dél-amerikai marhahúsra legalább negyedével gyorsítaná az esőerdők irtását.

A magyar kormány szerint az ország érdeke, hogy az EU dél-amerikai országokkal kötendő szabadkereskedelmi megállapodása minél hamarabb életbe lépjen. Ugyanakkor 2018-ban ugyanez a kormány még osztotta a Mercosur-megállapodással kapcsolatos aggodalmakat.

 

Forrás: HVG.hu